Wysłany: 2008-06-12, 18:58 Jak nałożyć pastę termoprzewodzącą
1. Zdejmujemy starą pastę za pomocą chusteczki higienicznej, jeśli nie chce zejść to kupujemy czysty alkohol izopropylowy i lekko nawilżamy nim chusteczkę.
2. Nakładamy paste w sposób następujący:
dajemy troszkę pasty i ja rozsmarowujemy po całym procku tak aby grubość była taka jak kartka papieru. Następnie dajemy i rozsmarowujemy ją na środku podstawki radiatora ( nie na całym!) (czasami wystarczy an samym procku pasat. Jeśli temp są za wysokie to wtedy nałóż pastę na radiator)
Pamiętaj aby nie wpadł tam żaden włos ani inny brud.
Najlepiej się rozsmarowuje pastę palcem w folii albo kartą telefoniczną/kredytową.
3. Zakładamy chłodzenie według instrukcji dołączonej do chłodzenia.
_________________ Na znak protestu opuściłem ST.
Ostatnio zmieniony przez mis456 2008-06-13, 10:31, w całości zmieniany 1 raz
1. Zdejmujemy starą pastę za pomocą chusteczki higienicznej, jeśli nie chce zejść to kupujemy czysty alkohol izopropylowy i lekko nawilżamy nim chusteczkę.
a jeśli ktoś nie ma takiego alkoholu w domu, ani nie ma kto kupić ?
_________________ HP Pavilion dv6615ew{2GB ram} + Windows Vista Home Premium + Reloop RH-3500 PRO Ltd. + Razer PRO Solutions 1.6 + Pentagram Freezone + Seagate Barracuda 320GB
Piszę poprawnie po polsku.
Za dużo pasty nakładasz, nie nakłada sie pasty na radiator. ja nie rozsmarowywuje palcem ale końcówką od strzykawki w której jest pasta, taka dokładność w zupełności wystarcza chociaż na początek polecam pasty z pędzelkiem dużo wygodniejsze w użyciu.
Powinno sie nanosić paste w miarę cienko(tak jak napisałeś grubość kartki) i dokładnie po całym rdzeniu lub powierzchni radiatora nigdy na obydwu na raz. Po położeniu radiatora na procku nie podnosimy go żeby sprawdzić czy pasta dobrze się rozprowadziła, na pewno nie, bo nie są zapięte klamry trzymające radiator, dopiero po ich zapięciu pasta będzie dobrze rozłożona. Po założeniu pasty powinien nastąpić procesy wygrzewana czyli przez około 2 h komp powinien chodzić na max obrotach a następnie powinien zostać wyłączony do ostygnięcia dopiero po takiej operacji pasta ma właściwą konsystencje i parametry przewodzenia.
pasty godne polecenia:
COOLLABORATORY LIQUID PRO
OCZ FREEZE
IC DIAMOND 7 CARAT
ZALMAN STG1
zeniTh możesz zastosować denaturat ale pozostawi on zanieczyszczenia w postaci barwnika
ja przepuściłem denaturat przez filtr z węgla aktywnego aby usunąć w ten sposób barwnik i kilka innych niepotrzebnych składników
filtr możesz wykonać tak:
1) kupujesz węgiel aktywny w aptece (tabletki na rozwolnienie ) lub w supermarkecie (węgiel drzewny do grilla) , ja wziąłem to drugie, wolałem nie próbować z tonerem do drukarek ale też powinien sie nadawać
2) mielisz go na drobno, najlepiej tek aby uzyskać pył UWAGA: łatwo wszystko pobrudzić
3) szukasz jakiegoś małego lejka i pojemnika do którego będziesz przesączał denaturat, ja wziąłem słoiczek
4) składasz bibułkę lub 2 chusteczki higieniczne w taki sposób aby po włożeniu do lejka leżały w takki sposób aby można było nasypać tam węgiel (uczyli tego w gimnazjum na chemii)
5) nasypujesz na bibułkę w lejku węgiel i pomalutku (bardzo) polewasz denaturatem, nie przejmuj sie . na początku nie będzie lecieć bo węgiel musi sie "namoczyć" potem będzie delikatnie kapać i dobrze by było tak polewać aby nieciekło tylko właśnie kapało
6) obserwuj to co kapie i ciecz w pojemniku gdzy to co kapie zacznie przybierać fioletowawe zabarwienie denaturatu wymień zawartość lejka Uwaga: nie wyciskaj resztek denaturatu z lejka bo przeciśniesz sobie węgiel do słoika,coś trzeba poświęcić dla dobra sprawy
7)wykonuj p.6 do uzyskania odpowiedniej ilości cieczy.
8) posprzątaj po sobie
9) NIE PONOSZE ODPOWIEDZIALNOśCI ZA EWENTUALNIE ZNISZCZENIA UBRAń LUB BIURKA.
10) JEST TO W DALSZYM CIąGU DENATURAT I NIE WOLNO GO SPORZYWAć
_________________ jak bzdury piszę to proszę o info na PW lub publiczny lincz
1. Zdejmujemy starą pastę za pomocą chusteczki higienicznej,jeśli nie chce zejść to kupujemy czysty alkohol izopropylowy i lekko nawilżamy nim chusteczkę.
popatrz i zastanów się co napisałeś
ja się zapytałem co jeśli nie chce zejść a nie mamy takiego alkoholu a ty mi odpowiedziałeś "To próbuje zwykłą chusteczką higieniczną."
_________________ HP Pavilion dv6615ew{2GB ram} + Windows Vista Home Premium + Reloop RH-3500 PRO Ltd. + Razer PRO Solutions 1.6 + Pentagram Freezone + Seagate Barracuda 320GB
Piszę poprawnie po polsku.
Nakłada się. Ja musiałem nałozyć inaczej temp >80st na procku. DOpiszę że czasami nie trzeba 2 razy nakładać.
to źle rozkładasz pastę na procku ale nie wnikam żeby nie było offtopu, poskładałem w ten sposób już z 10 kompów (w tym 4 swoje) mniej lub bardziej wydajnych ale nigdy nie miałem problemów z temperaturą
no chyba ze po extremelnym overclockingu ale to była raczej wina złego radiatora a nie pasty
tak jak w tym przypadku ( radiator boxowy)
Zdjęcie(3).jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 64,38 KB
Zdjęcie(1).jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 73,11 KB
_________________ jak bzdury piszę to proszę o info na PW lub publiczny lincz
to źle rozkładasz pastę na procku ale nie wnikam żeby nie było offtopu, poskładałem w ten sposób już z 10 kompów
Nawet na instrukcji od zalman STG1 pisze żeby nałożyć na procesor i radiator. Nakładałem pastę z 10 razy i za każdym razem wysokie temp. Dopiero gdy dałem na radiator minimalnie to wszystko jest ok.
co do nakladania pasty to na radiator tez sie naklada bo to jest jak z klejeniem czegos, jak nalozysz klej na jedno to nie zlapie tak mocno jak posmarujesz nim dwie klejone rzeczy. dletego tez smaruje sie i procesor i radiator bo wtedy pasta lepiej laczy te dwa przedmioty a co do zmywania pasty to ja uzywam denaturatu bez chlebka
pozdrawiam
Wiek: 18 Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 142 Skąd: Krotoszyn
Wysłany: 2008-10-14, 15:40
Ee, mi się wydaje że w samym nakładaniu pasty nie ma nic skomplikowanego. Jak mam procesor to zawsze zrobię solidną kroplę na środku, ew. jak ma IHS to trochę rozprowadzę (ale bez przesady..) - co za dużo to się wyciśnie samo na boki i starczy. Bo niektórzy to biorą kartę kredytową i głaskają półtorej godziny aż będzie idealnie gładkie.. Nie widzę sensu, bo jak założą radiator to i tak to się wszystko 'anatomicznie ułoży' samo.
pasta termoprzewodząca mna na celu wejść w nierówności aby powierzchnia oddawania ciepłą była jak największa a czy nałorzyz na sam procek czy i na to czy na to juz kwestia bez znaczenia i tak sie szpary zalepią i tak :\
pozatym pasta termoprzewodząca nabiera odpowiedznich właściwości przewodniczych po parunastu godzinach pracy i szczerze mówiąc aby określić która metoda jest leprza to musiałbyś nałozyc pasta uzywać kompa tydzień zbadać temp i tak z drugą metoda :\
pozatym są różne pasty termo przew. jedne leprze inne gorsze ja mam taka za 17 zł a są i takei za 3 zł
i ta za 17 nie porównanie lepiej przewodzi ciepło niż ta za 3 :\
ja to robie tak:
1. zdejmuje z riadiatora i proca paste chusteczką higieniczną
2. biore jawałek srajtaśmy składam w kosteczke i leje na nią troche zmywacza do paznokcji inaczej acetonu świetnie odtłuszcza pawierzchnie i czyści zarazem no i powtarzam czynność ,aż na paierze nei zostaje srebrny osad
3. procesor tak samo czyszcze acetonem .
4. biore tubke z pastą termoprzewodzącą i ruchem spiralno-obrotowym nakładam paste
5.zakładam radiator i przyciskam go delikatnie
6.THE KONIEC
Hę sa takie ludzie ze nie potrafia sciagnąc obudowy w komputerze czy odwrotnie na chama złacze od monitora do karty graficznej wtykaja Moze sie to komus przyda
swoja droga za duzo pasty zapacka procka i pozniej ciezko to domyc jest a noz widelec cos sie moze niedobrego stac z prockiem przypadki chodza po ludziach
Ja mam paste za 5 zeta i nie nazekam mialem za 12 pln chyba i była do czarnej głębi na której często siadamy
Pozdrawiam
sprawdzałem tak w tej paście za 5pln byla ta sama konsystencja bez zmian a ta za 12 zł mi poprostu zasychala i sie kruszyła niewiem co sprawialo ze tak sie dzialo ale kupilem ta za 5 pln i do dzis uzywam
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum