FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Dobór zasilacza
Autor Wiadomość
BQ 

Wysłany: 2008-03-14, 16:23   Dobór zasilacza

Pewnie każdy z nas zdaję sobie sprawę jaki ważny i potrzebny jest dobry zasilacz. Możemy go nawet określić "sercem komputera". Niestety wielu z nas zapomina o tym ważnym punkcie komputera. Podczas awarii już jest za późno. Zachęcam do lektury.

Kupując komputer należy zwrócić uwagę na zasilacz. Wielu z nas kieruje się mocą procesora, czy choćby ilością pamięci RAM. Bez dobrego zasilacza to i tak będzie zbędne. Wszystko zależy na początku przemyśleć, czy planujemy podkręcać/podrasowywać sprzęt, a także jak komputer będzie eksploatowany. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni dobór zasilacza w połączeniu z jego marką. Oczywiście nie ma co przesadzać. Każdy może sprawdzić ile jego komputer potrzebuje mocy, służy do tego woltomierz. Mierniki tego typu nie są jednak tanie i kupowanie dla użytku domowego mija się z celem. Ale wszystko da się zastąpić. W sieci krąży wiele kalkulatorów mocy. Przykładem jest dzieło firmy Thermaltake:
Kod:
http://www.thermaltake.outervision.com/index.jsp

Pamiętać jednak trzeba, że to co wyliczy kalkulator, podczas podkręcania, czy choćby pod obciążeniem karty graficznej zwiększa się (dwu, a nawet trzykrotnie). Lecz gdy nie jesteśmy pewni czy owy zasilacz wystarczy zawsze można zapytać na INFO-PC.
Producęci zasilaczy liczący się na rynku to między innymi Amacrox, Chieftec, Fortron, Modecom,Tagan, Topower, Zalman. Polecam także serwis:
Kod:
http://www.zenfist.pl/

Co do cen, to znalezienie korzystnej oferty nie jest zbyt trudne. Zawsze można się poradzić na INFO-PC. Równie ważne jest by nie kupić jakiegoś "bubla". Przedstawię tzw. czarną listę zasilaczy.
2N, POWERCOMP, GEMBIRD, IBOX, POWERTEC, LOGIC, LEVICOM, RADIMAX, L&C, SUNTEC, CODEGEN, PROCOMP, AKYGA, COLORSIT, IMPET, ASPIRE, EVERPOWER, SILENX, MEGABAJT, FOUR STAR, SANSUN, LINKWORD, XION, MUSTANG, COBA, 4 LIFE, POWER MAN, HEC, DEER, POWER COLOR, LOGISYS, ROPLA, MERCURY, FEVER, RUBIKON, METROPOLIS, TRACER, FEEL, TAKE ME, XPOWER.

Zdaję sobie sprawę, że każdy ma własne doświadczenia związane z zasilaczami. Mile widziane komentarze. Poradnik napisałem sam posiłkując sie poradnikami i wypowiedziami użytkownikó na innych forach.

mis456 
Hardwareowiec :)

Wysłany: 2008-03-14, 19:18   

Producenci liczący się na rynku

Ja bym to usunął bo według mnie podałeś za mało firm (gdzie corsair i be quiet?)
i trzeba by ciągle dodawać nowe

Assassin 
HardWare Master

Wysłany: 2008-03-14, 21:30   

W mnie nie opłaca sie brać zasilacza wiecej niż 600 W

BQ 

Wysłany: 2008-03-15, 09:09   

Cytat:
to między innymi Amacrox, Chieftec, Fortron, Modecom,Tagan, Topower, Zalman

Napisałem "między innymi", to znaczy, że wszystkich wymienić nie muszę.

kicko 
Hardware Expert

Wysłany: 2008-03-15, 11:41   

BQ - ale marki takie jak corsair czy też bequeit liczą się ogormnie na rynku i warto je dodać.

Tomek64 

Wysłany: 2008-03-15, 12:45   

Lepiej podać kilka zasilaczy w danej cenie, bo Chieftec - dobra firma, ale 500W to już tylko CFT...a ktoś może kupić słabego, piszczącego GPS'a.

BQ 

Wysłany: 2008-03-15, 14:06   

Tomek64 napisał/a:
Lepiej podać kilka zasilaczy w danej cenie, bo Chieftec - dobra firma, ale 500W to już tylko CFT...a ktoś może kupić słabego, piszczącego GPS'a.

Ok, wkrótce małe uzupełnienie.

Tymy!
Ja :P

Wysłany: 2008-03-15, 20:28   

Można by jeszcze podrzucić link do testu 45 zasilaczy -

Kod:
http://www.nvision.pl/_plugins/content/content.php?content.157

Maczoking 

Wysłany: 2008-03-19, 22:43   

Cytat:
Producęci zasilaczy liczący się na rynku to między innymi Amacrox, Chieftec, Fortron, Modecom,Tagan, Topower, Zalman

Na dobrą sprawę to w tym zaszczytnym gronie jako takimi producentami są Fortron oraz Topower.AmacroX, Modecom i Zalman to własnie produkcje Fortrona, Tagan jest made by Topower, a Chieftec jest produkowany przez Delte (seria GPS), CWT (seria 14C) oraz Sirtec'a (seria CFT-XXX-12S /C)

tfujkermit 
PC-Woman

Wysłany: 2008-09-23, 07:34   

Przy wyborze zasilacza należy brać również pod uwagę jego zgodność z normą ATX (wtyczek). A to dlatego, że w niektórych zasilaczach mogą być duże skoki napięcia. Rozpoznać je można na przykład po samoczynnym restartowaniu się naszego komputera (wtedy napięcie jest zbyt niskie by komputer mógł normalnie pracować i dysk twardy przestaje pracować).
Po uwagę należy brać także hałas wentylatora, czyli liczbę decybeli. Im jest ona większa, tym nasz zasilacz będzie głośniej pracował. <spoko>

Na zwycięstwo należy zapracować, a nie czekać, aż samo przyjdzie.

obiboqs 
Starszy Miotłowy

Wysłany: 2008-09-23, 16:59   

Ja bym zasugerował wzorowanie się na artykułach tego typu z innych forów - takich jak np. TEN

Pzdr.

Jerry 
PC Master

Wysłany: 2008-10-12, 21:06   

Brakuje mi zasilaczy firmy Corsair i Energymax moim zdaniem 2 najlepsze firmy robiące zasilacze a ponadto odpinane kable :)

mis456 

Wysłany: 2008-10-12, 21:15   

Jerry napisał/a:
Energymax

enermax nie energy max.

Jerry napisał/a:
a ponadto odpinane kable :)

Zależy jaki model

Jerry 
PC Master

Wysłany: 2008-10-12, 21:30   

Sorki za przejęzyczenie. Enermax ma dużo wspólnego z Zelmanem jeśli się nie mylę a odpinane kable ma każdy Corsair z serii HX

mis456 

Wysłany: 2008-10-13, 06:16   

Jerry napisał/a:
Enermax ma dużo wspólnego z Zelmanem jeśli się nie mylę

Raczej zalman z enermaxem- enermax robi dla niego zasiłki

Odpowiedz do tematu