FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Czyszczenie Komputera z kurzu.
Autor Wiadomość
byCinek 
www.byCinek.yoyo.pl

Wysłany: 2008-08-12, 15:18   Czyszczenie Komputera z kurzu.

Niniejszy tutorial pokarze wam jak wyczyścić komputer z kurzu co w dużym stopniu zabezpieczy go przed przegrzewaniem.

Uwaga! Poniższe czynności stanowią głęboka ingerencję w podzespoły komputera, autor (byCinek) nie

podnosi żadnej odpowiedzialności za szkody spowodowane próbami wyczyszczenia komputera.

Czas pracy: ~1h

Potrzebujesz:
-odkurzacz xD
-śrubokręt krzyżak (najlepiej kilka wielkości)
-ściereczka

dodatkowe przedmioty:
-pasta termoprzewodząca
-sprężone powietrze
do kupienia w dobrych sklepach komputerowych

1.Odłącz zasilanie z kontaktu, a następnie wszystkie kable od komputera.

2.Odkręć śruby mocujące obudowę komputera, narazie tylko z jednej strony.

3. Ściągnij jeden bok obudowy.

4. Przystępujemy do odkurzania aby usprawnić nasze czyszczenie potrzebna będzie końcówka strumieniowa (podobna tak

się to nazywa)
wygląda tak:

5.Odkurzając staramy się jak jak najmniej dotykać małych przetworników itp. rzeczy.

6.Po odkurzeniu wszystkich podzespołów z wierzchu należy odkręcić wentylator (nie jest montowany we wszystkich "wieżach")

7. Po dokładnym wyczyszczeniu wiatraczka, należy odkręcić zasilacz. Przykręcony jest na 4 śruby do tylnej części komputera.

8. Powoli i delikatnie wyciągamy zasilacz poza obudowę komputera tak aby kurz który zgromadził się na gorze zasilacza nie spadł

na płytę główną. Przed ta czynnością można odłączyć wszystkie kable, co ułatwi prace.

9. Następnie odkręcamy śruby które mocują obudowę zasilacza. Powinna być też przyklejona plomba gwarancyjna jeśli nie miną

okres ważności plomby lepiej jej nie zrywać. Zazwyczaj gwarancja jest na 12/24miechy. U mnie gwarancja minęła 10.2002.
Wiec można powiedzieć że zasilacz ma ok.5lat i przez ten okres eksploatacji nie nazbierało się tam tyle kurzu co przez kilka

miesięcy w wieży.

10. Przy czyszczeniu zasilacza postępujemy tak jak przy poprzednich krokach, staramy się jak najmniej dotykać elementów oraz

odkręcamy i czyścimy wentylator. Przed zdjęciem wentylatora zapamiętajcie jego dokładna pozycje! Po

skończeniu tych czynności składamy całość do kupy i ponownie montujemy w wieży.

11. Kolejnym krokiem będzie wyczyszczenie radiatora na procku. Przy chłodzeniu powietrzem na górze radiatora znajduje się

wentylator. Może być przymocowany śrubami lub na zatrzaski jak w moim przypadku.

12.Przed zdjęciem wentylatora zapamiętajcie jego dokładna pozycje! Gdy już odkręcicie wentylator dokładnie

go wyczyścicie.

13.Następnie radiator, powinien być zamocowany na specjalnym złączu jeszcze nie widziałem radiatora przykręconego śrubami do

płyty głównej.
U mnie wygląda to tak:

14. Po bardzo delikatnym odczepieniu radiatora wygląda to tak. Na górnej warstwie pracka i na spodzie radiatora znajduje się pasta

termoprzewodząca, dzięki której odprowadzanie temperatury z procesora jest bardziej efektywne.

15. Czyścimy elementy radiatora można to zrobić odkurzaczem lub po prostu umyć to pod bieżącą wodą tylko ze wtedy trzeba

będzie czekać aż całość wyschnie mniej więcej 24h

15. Ścieramy starą pastę i nakładamy nawą tylko na procka na sam początek bardzo mała ilość ! żeby po złączeniu radiatora z procesorem pasta nie wypłynęła poza brzegi procesora! (dokładniejszy opis tej czynności znajdziesz tutaj:/link/ )

16. Zakładając radiator i wentylator pamiętajmy w jakim położeniu znajdowały się. następnie zakładamy obudowę komputera.

17. Kolejną czynnością będzie wyczyszczenie drugiej strony komputera (zza płytą główna). Bardzo rzadko ściągamy tamtą

obudowę z wiadomych przyczyn nic tam nie ma choś morze się zdarzyć że właśnie tam będą największe pokłady kurzu.

Obudowa jest tak samo mocowana jak z drugiej strony.

18. Po odkurzeniu elementów wieży jaki i obudowy składamy całość i skręcamy.

inf. do czyszczenia elementów można użyć sprężonego powietrza które ułatwi nam sprzątanie choć moim zdaniem jest to zbędny

wydatek jeśli mamy porządny odkurzacz i dobrą końcówkę, a zaoszczędzone pieniądze można wydać na pastę termoprzewodzącą

z górnej półki.

Zdjęcia oraz opisy do zdjęć są mojego autorstwa kopiowanie, modyfikacja, rozpowszechnianie bez zgody autora lub inna forma

łamania praw autorski podlega karze pozbawienia wolności, ograniczenia wolności albo grzywny.

mis456 
Hardwareowiec :)

Wysłany: 2008-08-12, 16:58   

Bardzo dobry poradnik, choć uważam że czyszcić jest lepiej sprężonym powietrzem

maciej1387 
speed driver

Wysłany: 2008-08-13, 22:38   

ja jaeszcze zadnego kompa okuzaczem nie popsułęm a spręzone powietrze to jest fajne ale jak czyscisz na zewnątrz, bo potem i tak musisz odkurzać ... pokój

neomagnet 
pc-master

Wysłany: 2008-08-14, 11:32   

Hmm, niby wszystko ok, ale wydaje mi się że każdy wie jak czyścić komputer.... tutek fajny ale temat naciagany.

byCinek 
www.byCinek.yoyo.pl

Wysłany: 2008-08-14, 13:28   

neomagnet napisał/a:
Hmm, niby wszystko ok, ale wydaje mi się że każdy wie jak czyścić komputer.... tutek fajny ale temat naciagany.

zdaje Ci się znam dużo lamerów co płacą po 50zł za oddanie kompa do serwisu i wyczyszczenie go, tak samo jest z formatami, zmianą systemu operacyjnego itp.....

SebaSonido 
Serwisant

Wysłany: 2008-08-15, 20:20   

Niezwykle ciekawy poradnik, tylko mało skuteczny sposób.

Najlepszy to sprężarka. 8 barów i każdy pyłek z budy wymiecie. Lepsze niż jakiekolwiek badziewne sprężone powietrze, którego pucha starcza na 3 czyszczenia.

MyApple

mis456 

Wysłany: 2008-08-16, 06:29   

Porównaj ceny i wtedy zastanów się kto kupi sprężarkę żeby kompa wyczyścić. NIKT!

SebaSonido 
Serwisant

Wysłany: 2008-08-16, 07:00   

I tu się mylisz, znajomy kupił za 300zł, bo miał dość wydawania kasy na sprężone powietrza. Poza tym używa jej do pompowania kuł w furze. Poza tym to tylko do czyszczenia kompa się kupuje? :lol: Napewno są osoby, które mają taki sprzęt w domu.

MyApple

freemp3 

Wysłany: 2008-08-16, 07:27   

No wiesz, ale nie każdy może sobie lekką ręką machnąć ponad 300 tylko po to, żeby sobie kompa przeczyścić i napompować koła w aucie 2 razy na rok.
Tak wogóle to sprężone powietrze nie jest potrzebne do czyszczenia kompa. Wystarczy odkurzacz i pędzelek. Troche dłużej to zajmuje ale efekt jest ten sam i o ile taniej :P

SebaSonido 
Serwisant

Wysłany: 2008-08-16, 07:35   

No spoko, z ceną to się może zgodzę, że taniej, ale jak już mówiłem niektórzy napewno mają dostęp do sprężarek, czy to na stacji czy to w garażu, a efekt napewno nie jest takim sam, bo pędzelkiem nie wszędzie dojdziesz. Poza tym nie ma potrzeby rozkręcania zasilacza itp. Dmuchasz i wszystko wymiata ;)

MyApple

piterr3 

Wysłany: 2008-08-16, 09:16   

Zgodzę się z Sebą. Sprężone powietrze w puszkasz to jest kicha że szok, lepiej podjechać na stacje benzynową z kompem i przedmuchać go barem, jak ktoś nie jest w stanie go kupić :)

Lipton na forumPC

mis456 

Wysłany: 2008-08-16, 16:32   

SPrężone powietrze robi swoje. DObrze dmucha, czyście idealnie i ja narazie nie amm zamiaru z nim się rozstawać

BerQ 
Znafca

Wysłany: 2008-08-16, 18:14   

Ja niezmiennie używam sprężonego powietrza. Póki co nie zamierzam go na nic zamienic. :)

freemp3 

Wysłany: 2008-08-16, 20:12   

A ja używam pędzelka :P Efekt ten sam i o wiele taniej :P

SebaSonido 
Serwisant

Wysłany: 2008-08-17, 13:57   

Tak i puszka za 20zł stacza na 3 użycia. To policzcie sobie koszty takiego powietrza.

Ja akurat mam dostęp do sprężarki, bo mamy ją w lokalu, by czyścić kompy klientów i w puszki już się nie bawię. Zawoże kompa, przedmuchuje i jest jak nowy.

MyApple

Odpowiedz do tematu