Mam srednio dobry sprzet oprocz dysku twardego.
Czy duza jest roznica w wydajnosci miedzy dyskiem ATA i SATA ? Czy ta roznica jest szczegolnie widoczna w grach gdzie obszar gry jest wczytywany na biezaca z dysku ?
Między odczuwalną wydajnością interfejsów miedzy ATA a SATA nie ma zbyt dużej różnicy - nie ma się czym przejmować. Chociaż oczywiście levele ładują się szybciej ale samej rozgrywce nie ma widocznej różnicy.
Duża różnica wydajności jest między dyskami 5400 obr/min a 7200 obr/min. W takim przypadku różnica jest odczuwalna ...
jest różnica teoretyczna między ATA (a właściwie PATA) a SATA. przy interfejsie PATA transfer maksymalny na kanał wynosi ~150 MB/sek z tym że do jednego kanału podłączamy max 2 dyski, przy SATA II (dla uściślenia) jest to ~300MB/sek czyli 2 razy więcej.W praktyce niestety nie jest tak wesoło se względu na to iż nawet najszybsze obecnie dyski mają transfer w okolicach 100MB/sek i zarówno PATA jak i SATA są równie szybkie, oczywiście przy założeniu że do podłączenia masz 1 dysk. Mniej ciekawie sie robi gdzy masz do podłączenia 2 i więcej HDD jako ze 2x100MB/s to 200MB/s a ty przy PATA masz 150, nie ma tego problemu przy SATA bo każdy dysk jest podłączony osobno więc nawet przy SATA I masz zapas. datkowo interfejs SATA pozwala na podłączenie 2 HDD jako jeden i wtedy masz prawie 2x szybszy transfer niż w przypadku pojedynczego dysku
Jeżeli masz złącze SATA na swojej płycie głównej to raczej inwestuj w ten interfejs,jeżeli go nie masz to zostań przy PATA
nie kupuj dysku z teleżami o obrotach mniejszych niż 7200obr/min mają długi czas szukania(dostępu do danych) i patrz na rozmiar bufora, im więcej tym lepiej (optymalnie to 16 MB) dobrze by było gdyby dysk obsługiwał NCQ (kolejkowanie zadań) oraz miał zapis prostopadły(krótsze czasy dostępu)
_________________ jak bzdury piszę to proszę o info na PW lub publiczny lincz
Moj dysk to Maxtor DiamondMax Plus 9, 80GB ATA\133 HDD. Nawet nie wiem ile ma obrotow. Czy ten dysk jest słaby i opłaca sie kupic kiedys dysk na SATA czy nie?
Ja bym ci proponował go wymienić , jest dość stary i mam małą pojemność jak na te "czas". osobiście bym ci polecił Seagate 250GB (ST3250823A) )Dysk twardy IDE 3,5 " - Pojemność pamięci 250 GB - 7200 U / min. - Średni czas dost. 9ms - 8 MB cache - ATA 100) cena to około. 219zł...
[ Dodano: 2008-07-01, 11:16 ] Dysk twardy Western Digital Caviar SE 80GB 7200rpm
(WD800JB)
Seria dysków Caviar Special Edition to najbardziej wydajna rodzina dysków firmy WesternDigital. Zaawansowany, 8MB, ogromny bufor cache umożliwia osiągnięcie wydajności dostępnej do niedawna tylko dla dysków SCSI. Prędkość obrotowa 7200 obr./min i wspomniany bufor predysponują te dyski do gier, cyfrowej edycji video i rozwiązań serwerowych.
Z tego co czytałem komentarze o tym dysku to każdy się o nim bardzo dobrze wypowiada. Również polecam... Cena tego dysku wynosi od 105 zł do 210 zł
Mam sprzet: Plyta Glowna Asus 5PK Pro, Pamiec 2GB(2x1GB Dual Channel) OCZ, Karta Graficzna 9600gt Twintech, procesor Core Duo e2160. Dysk mam taki jak napisalem, chyba 5400 obr/min ale nie jestem pewien. W testach 3DMark05 w wersji demo uzyskuje okolo 10 000 punktow. Czy jest to slaby wynik czy dobry ?
wyniki są raczej przeciętne np dla segate 250GB, 16MB cache, i 7200obr/min SATAII jest mniej więcej tak:
- Sequential Read Speed: i, srednia gdzies na poziomie 40 MB\s. Skoki sa rowne 35-70MB\s
Burst Speed: 130 MB\s
random access: 15 ms
srednia predkosc odczytu: 55 MB\s
_________________ jak bzdury piszę to proszę o info na PW lub publiczny lincz
_________________ HP Pavilion dv6615ew{2GB ram} + Windows Vista Home Premium + Reloop RH-3500 PRO Ltd. + Razer PRO Solutions 1.6 + Pentagram Freezone + Seagate Barracuda 320GB
Piszę poprawnie po polsku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum