Wysłany: 2008-03-21, 20:58 Problem z PC
Więc problem się pojawił kilka dni po wymianie wentylatora w zasilaczu. Dyski zaczeły się grzać, a najbardziej ten który był używany. Wczoraj kompletnie siadł i nie dało sie nic zrobić. Teraz jade na drugim, ale on też już zaczyna sie robić gorący i pewnie za kilka dni też padnie. Nie wiem czy do dokładnie jest wina zasilacza. Coś wczoraj trzeszczało w środku, ale później przestało. Wie ktoś co jest grane??
jak możesz to otwórz obudowe i popatrz czy wszystkie wentylatory sie kręcą, jeżeli tak to popatrz czy jest na nich kurz ( jak jest to wyłącz kompa i dmuchnij w nie energicznie ale nie na pluj nigdzie) ewentualnie możesz przenieść dysk o jedno miejsce wyżej w kieszeni ( mi to pomogło i to bardzo)
_________________ strona z najlepszym rapem z podziemia w moim podpisie - zapraszam
http://www.laboraptorium.pl
ty - tak do ciebie to jest, przestań używać znacznika [.you]
1.Jaki zasilacz??
2.Jaki wentyl zainstalowałeś??
3.lutowałeś??, nie spieprzyłeś czegos przez przypadek??, może lut spłynął na płytkę zasilacza i dlatego się sypie.
Odpowiesz na pytania to będzie można myśleć dalej.
Cała reszta kompa działa normalnie czy też coś szwankuje??Jaką masz temperaturę procka i innych podzespołów, wentyle działają??
Wysłany: 2008-03-21, 21:40
Wszystko działa normalnie oprócz zasilacza i dysków, no i czytnik DVD też się grzeje. Chyba to jednak zasilacz. Prądy na wyjściach znacznie się różnią od tych jakie powinny być. Zamiast 12V jest 13V, zarówno + jak i -. Przy 5V jest podobnie tyle, że przy jednym jest prawie 6V a w drugim trochę ponad 4V. Nie pamiętam dokładnie który to + a który -. Zmieniałem wentylator przy zasilaczu i wszystko poszło ok. Jutro go rozbiorę i sprawdze jeszcze raz. Może coś mi umknęło. Wszystkie wentylatory działają. Dodatkowo położyłem jeden na dysku.
_________________ Wiara potrafi czynić cuda. Trzeba tylko mocno wierzyć.
ooo to niemożliwe. ja działam teraz na kompie który ma 7 lat i wszystko działa jak nowe a wymieniałem sam kondensatory i kilka innych elementów bo przypadkiem przy czyszczeniu zapomniałem o odłączeniu wentylatora i dodatkowo naplułem na płytę i sie zwarcia porobiły
_________________ strona z najlepszym rapem z podziemia w moim podpisie - zapraszam
http://www.laboraptorium.pl
ty - tak do ciebie to jest, przestań używać znacznika [.you]
zasilacz mierzy sie pod obciązeniem (przy włączonym kompie) bo jak go sobie tak włączysz bez obciązenia to bedzą wartości z kosmosu
"dysk grzeje sie"- to jest akurat normalne, pracuje to sie grzeje, co rozumiez przez poęcie "grzeje sie bo dysk moze mieć temperature pracy od 35 do 50 st. C i to jest całkiem normalne
_________________ jak bzdury piszę to proszę o info na PW lub publiczny lincz
Wysłany: 2008-05-24, 16:33
Sprawdzałem przy pełnym obciążeniu Nie było ani jednego wejścia wolnego.
maciej1387 napisał/a:
"dysk grzeje sie"- to jest akurat normalne, pracuje to sie grzeje, co rozumiez przez poęcie "grzeje sie bo dysk moze mieć temperature pracy od 35 do 50 st. C i to jest całkiem normalne
Miałem na myśli to, że można na nim sobie spokojnie jajecznice usmażyć a tak poważnie, to chodziło mi o to, że on poprostu parzył. Wiem, że dyski sie grzeją ale nie tak. Co do wymiany zasilacza to wszystko jest w pożądku
1)no i wlasnie o to chodzi 50 stopni parzy i to jet normlna temperatura pracy
2) czym mierzyłeś napięcia (czarny(-);czerwony(+5V);żółty(+12V)reszta nie ma większego znaczenia)
3)jaki masz zasialcz (model,firma) ?
4)może wszystko sie grzeje bo masz za szczelną obudowę i powietrze nie ma którędy wlatywać(bo wylatywać powinno zasilaczem) na początek zdejmij ściankę obudowy
tak sobie pomyślałem
może załorzyłeś większy wentylator i teraz powietrze nie ma którendy się dostac do wnętrza obudowy a co za tym idzie wszystko sie przegrzewa
btw. 13V to nie jest zle na lini 12V
PS wymień zasilaczc na normalny , chieftec,tagan itp.
Wysłany: 2008-05-27, 09:32
Zasilacz już dawno wymieniłem. Napięcie mierzyłem jakimś programem. Nie pamiętam bo teraz w pracy jestem. Obudowa jest otwarta z jednej strony a wentylator jest tej samej wielkości co stary. Wątpie, żeby sie przy zwykłej domowej pracy nagrzał aż do 50 stopni. Tak wogóle to chyba było więcej jak 50.
PS. Zapomniałem wcześniej dodać. Jak się tak grzało wszystko to czasami w zasilaczu coś strzeliło. Jak by jakieś zwarcie było.
PS2. Temat można zamknąć
napięcia mierzone programem są z d..y wzięte mnie większość programów podaje ze mam na linii 12v napięcie 10.5 do 13.5 w zależności od programu a jak mierze miernikiem cyfrowym to mam 11,9-12,1 w zależności od tego co akurat robie
wielkość wentylatora nie ma znaczenia bo może to być wentylator wydajniejszy
czy po wymianie zasilacza nastąpiła poprawa?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum