FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem - Sterowniki Sata
Autor Wiadomość
Lasek 

Wysłany: 2008-07-05, 14:14   Problem - Sterowniki Sata

Mam problem z zainstalowaniem win xp na dysku sata. Do tej pory byla na nim Vista. Wiem, że trzeba jakoś przygotować płytkę instalacyjną tzn dograc do niej te sterowniki sata i bedzie po problemie. Tylko nie wiem skad te sterowniki sciagnac i jak przygotować płytkę

Dysk: WDC WD1600AAJS-00B4A0
Płyta główna: Asus P5GC-MX/NTT/SI
Czy moze mi ktos to opisac krok po kroku ? Będe wdzieczny :)

marczak 
Wygadana bestia

Wysłany: 2008-07-06, 10:09   

i jak nikt nie jest chetny do pomocy koledze? heh sam szukalem ale jakos bez efektu ludzie brac sie do roboty!!

FeroX 

Wysłany: 2008-07-06, 10:57   

Najlepiej ściągnąć jakąś modyfikację Windows XP która ma już skompilowane sterowniki sata np. Speed, Turbo, Angels Edition

maciej1387 
speed driver

Wysłany: 2008-07-06, 19:46   

nie trzeba mieć zmodyfikowaniej płyty windowsa ale trzeba mieć stacje dyskietek i dyskietke
trzeba ze strony producenta pobrać przede wszystkim sterowniki SATA jezeli sie nie da (a sie nie da w tym przypadku) to trzeba poszukać płyty CD dołączonej do kompa, powinna być odpowiednia do modelu płyty głównej należy wystartować komputer przy jej pomocy a następnie postępować według instrukcji ( włożyć dyskietkę, nacisnąć enter)aplikacja wówczas zapisze na dyskietce odpowiednie sterowniki
następnie trzeba włozyć płyte od XP i czytać komunikaty które się wyświetlają na dole bo nie pamiętam jaki klawisz trzeba wcisnąć F2 czy F6 , w kazdym razie trzeba polować na napis " wciśnij ?? ? aby zainstalować sterowniki SATA innej firmy "i wcisnąć odpowiedni klawisz po załadowaniu wszystkich plików instalacyjnych (dyskietka powinna być w stacji) windows zapyta ktory sterownik z dyskietki, trzeba wybrać odwpowiedni. reszta instalacji przebiega normalnie, jezeli po wybraniu sterownika mimo wszystko nie będzie widać dysku to mozna spróbować wybrać inny sterownik s listy

[ Dodano: 2008-07-06, 21:47 ]
napisz coś więcej o tej płycie głównej,naljepiej uzyj jakiegoś programu (everest home) bo to co napisałeś jest chyba przepisane z faktury, wtedy postaram sie dać ci linki do plików ze sterownikami

a co do wypowiedzi freoxa to nie jestem w 100% pewien czy jest zgodna z polskim prawem i regulaminem forum.

FeroX 

Wysłany: 2008-07-06, 21:38   

Cytat:
a co do wypowiedzi freoxa to nie jestem w 100% pewien czy jest zgodna z polskim prawem i regulaminem forum.

Bo nie jest xD
Ale czasami lepiej tak... ale Twój sposób też zadziała...

Lasek 

Wysłany: 2008-07-08, 14:19   

Niestety nie mam stacji dyskietek.. ściagnąłem sobie win xp sp 3 który ma sterowniki sata ale tylko dla trybu txt jeśli juz przechodzi do instalacji wszystko zostaje wstrzymane i nic sie nie dzieje :P

Proszę tylko niech ktoś mi poda lokalizację starowników sata do mojej płytyu głównej :) z resztą już sobie poradze

PS: I dzięki Marczak za motywacje ludzi :D

[ Dodano: 2008-07-08, 16:08 ]
maciej1387 napisał/a:
napisz coś więcej o tej płycie głównej,naljepiej uzyj jakiegoś programu (everest home) bo to co napisałeś jest chyba przepisane z faktury, wtedy postaram sie dać ci linki do plików ze sterownikami

nie użyje programu bo nie mam na tym kompie systemu :D
a co do płyty to podałem pełną nazwę .. na stronie asusa są jakieś stery ale nie wiem które ściągnąć.. jeśli możesz to wez obadaj sprawe ;)

nygga 
super heros

Wysłany: 2008-07-08, 17:48   

1 rozwiązanie:
w wielu komputerach w biosie da się przestawić tryb w jakim pracuje sata. przestaw sobie z enhanced na bodajże compability (próbuj wszystkie opcje)
2 rozwiązanie
jak mniemam to jest płytka z intelowskim i945?
sciągasz taki programik http://www.nliteos.com/download.html oraz ten plik http://s009.wyslijto.pl/i...609357791589993
rozpakowujesz, integrujesz (jak zintegrować znajdziesz na necie) i bangla

Lasek 

Wysłany: 2008-07-08, 20:25   

nygga napisał/a:
1 rozwiązanie:
w wielu komputerach w biosie da się przestawić tryb w jakim pracuje sata. przestaw sobie z enhanced na bodajże compability (próbuj wszystkie opcje)

To odpada bo już próbowałem i owszem doszło do instalacji ale nie wykrywało dysku :P próbowałem wszystkich kombinacji...

Co do rozwiązania 2 spróbuje jutro i dam zna, a i tak masz racje to intelowski i945

Odpowiedz do tematu