Wysłany: 2008-07-05, 14:14 Problem - Sterowniki Sata
Mam problem z zainstalowaniem win xp na dysku sata. Do tej pory byla na nim Vista. Wiem, że trzeba jakoś przygotować płytkę instalacyjną tzn dograc do niej te sterowniki sata i bedzie po problemie. Tylko nie wiem skad te sterowniki sciagnac i jak przygotować płytkę
Dysk: WDC WD1600AAJS-00B4A0
Płyta główna: Asus P5GC-MX/NTT/SI
Czy moze mi ktos to opisac krok po kroku ? Będe wdzieczny
nie trzeba mieć zmodyfikowaniej płyty windowsa ale trzeba mieć stacje dyskietek i dyskietke
trzeba ze strony producenta pobrać przede wszystkim sterowniki SATA jezeli sie nie da (a sie nie da w tym przypadku) to trzeba poszukać płyty CD dołączonej do kompa, powinna być odpowiednia do modelu płyty głównej należy wystartować komputer przy jej pomocy a następnie postępować według instrukcji ( włożyć dyskietkę, nacisnąć enter)aplikacja wówczas zapisze na dyskietce odpowiednie sterowniki
następnie trzeba włozyć płyte od XP i czytać komunikaty które się wyświetlają na dole bo nie pamiętam jaki klawisz trzeba wcisnąć F2 czy F6 , w kazdym razie trzeba polować na napis " wciśnij ? aby zainstalować sterowniki SATA innej firmy "i wcisnąć odpowiedni klawisz po załadowaniu wszystkich plików instalacyjnych (dyskietka powinna być w stacji) windows zapyta ktory sterownik z dyskietki, trzeba wybrać odwpowiedni. reszta instalacji przebiega normalnie, jezeli po wybraniu sterownika mimo wszystko nie będzie widać dysku to mozna spróbować wybrać inny sterownik s listy
[ Dodano: 2008-07-06, 21:47 ]
napisz coś więcej o tej płycie głównej,naljepiej uzyj jakiegoś programu (everest home) bo to co napisałeś jest chyba przepisane z faktury, wtedy postaram sie dać ci linki do plików ze sterownikami
a co do wypowiedzi freoxa to nie jestem w 100% pewien czy jest zgodna z polskim prawem i regulaminem forum.
_________________ jak bzdury piszę to proszę o info na PW lub publiczny lincz
Niestety nie mam stacji dyskietek.. ściagnąłem sobie win xp sp 3 który ma sterowniki sata ale tylko dla trybu txt jeśli juz przechodzi do instalacji wszystko zostaje wstrzymane i nic sie nie dzieje
Proszę tylko niech ktoś mi poda lokalizację starowników sata do mojej płytyu głównej z resztą już sobie poradze
PS: I dzięki Marczak za motywacje ludzi
[ Dodano: 2008-07-08, 16:08 ]
maciej1387 napisał/a:
napisz coś więcej o tej płycie głównej,naljepiej uzyj jakiegoś programu (everest home) bo to co napisałeś jest chyba przepisane z faktury, wtedy postaram sie dać ci linki do plików ze sterownikami
nie użyje programu bo nie mam na tym kompie systemu
a co do płyty to podałem pełną nazwę .. na stronie asusa są jakieś stery ale nie wiem które ściągnąć.. jeśli możesz to wez obadaj sprawe
1 rozwiązanie:
w wielu komputerach w biosie da się przestawić tryb w jakim pracuje sata. przestaw sobie z enhanced na bodajże compability (próbuj wszystkie opcje)
2 rozwiązanie
jak mniemam to jest płytka z intelowskim i945?
sciągasz taki programik http://www.nliteos.com/download.html oraz ten plik http://s009.wyslijto.pl/i...609357791589993
rozpakowujesz, integrujesz (jak zintegrować znajdziesz na necie) i bangla
1 rozwiązanie:
w wielu komputerach w biosie da się przestawić tryb w jakim pracuje sata. przestaw sobie z enhanced na bodajże compability (próbuj wszystkie opcje)
To odpada bo już próbowałem i owszem doszło do instalacji ale nie wykrywało dysku próbowałem wszystkich kombinacji...
Co do rozwiązania 2 spróbuje jutro i dam zna, a i tak masz racje to intelowski i945
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum