FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Dlaczego nie działa mi mikrofon
Autor Wiadomość
ToJa 

Wysłany: 2008-06-02, 23:01   Dlaczego nie działa mi mikrofon

Siemka dla wszystkich
Durna rzecz, kupiłam sobie zestaw do ględzenia w sieci, nienajgorszy Logitech
czyli słuchawki stereo z mikrofonem i regulatorem siły głosu. Jednak to cholerstwo nie chce działać na moim kompku. A przecież nie jest taki najgorszy.
Ma już przewidziane dodatkowo wyjścia z boku obudowy do tego sprzętu.
Głos w słuchawkach jak najbardziej słychać. Nie wiem czemu nie działa mi mikrofon - na pokrętle jest włączony, regulacja głosu na max. Sprawdzałam toto na kompie mojego brata, tam wsio działa.
Mam OS WinXP , kartę NVidia GeForce FX5200, procek to Intel Celeron 4 CPU 2,8 GHz. Muzola idzie jak należy. Podłączony mam na stałe zestaw głośnikowy z suboferem Logitech, wsio działa. Przy filmach z głosem zero problemów. Tylko ten cholerny mikrofon nie działa, a na pewno jest dobry. Chcę go do Skyp'a, no jest mi wrednie potrzebny.
Patrzyłam w ustawieniach ->> Panel sterowania ->> Dźwięki i urządzenia audio. Wydaje się, że wszystko jak należy. A jednak nie wykrywa mikrofonu. Bo na zakładce "Głos" można przetestować ustawienia dla mikrofonu i głośników. Tester nie wykrywa mikrofonu. Dlaczego? Ktoś wie?
W oknie "Regulacja nagrywania" jest przycisk "Zaawansowane". Po kliknięciu otwiera się okno "Zaawansowane dla Mic" i tam są "wygaszone" (nieaktywne) sterowniki tonów niskich i wysokich z regulacją na minimum (prawie na zero). Czy to ma jakieś znaczenie?
Będę wdzięczna za szybką i pomocną odpowiedź, dzięx z góry

ToJa

freemp3 

Wysłany: 2008-06-03, 08:26   

Podepnij mikrofon z tyłu. Może z przodu ktoś źle podłączył gniazdo do płyty i dlatego nie działa. Sprawdź też czy nie masz przypadkiem zaznaczonej opcji "wycisz" przy mikrofonie. Może nie zauważyłaś, że jest zaznaczone.

maciej1387 
speed driver

Wysłany: 2008-06-04, 04:30   

przydało by sie info jakie masz mobo bo po grafie i procku to nie dojdę, albo napisz chociarz jakiej firmy jest układ dźwiękowy, wnioskuje ze jest to zintegrowany z płytą układ realteka ale... w takim rasie powinieneś mieć taką ikonkę głośnika w tray'u podobną to tej z windowsa tyle że ciemnopomarańczową(brązową) w takim przypadku powinien sie otworzyć po dwukliku na tej ikonce panel sterowania audio i na jednej z zakładek powinny być widoczne wyjścia/wejścia audio i informacja czy jest coś do niego podpięte czy nie.jeżeli mimo podłanczania mikrofonu do gniazda(różowego) nic sie nie zmienia to gniazdo może być uszkodzone i sprawdź je na innym mikrofonie.
jeżeli chodzi o tą regulacje to nie ma ona znaczenia

musisz wybrać odpowiednie źródło audio Panel sterowania --> dźwięki i urządzenia audio--> zakładka 'głośność' --> w polu 'głośnośc urządzenia" przycisk "zaawansowane"--> w otwartym oknie "głośnośc główna" w menu "opcje" wybierz "właściwości" --> zaznacz kropke "nagrywanie" (je żeli sie nieda to wybierz 'urządzenie miksujące' z listy w polu wyżej powinno być " input")-->
otworzy sie okienko "regulacja nagrywania" podobne do regulacji głośności z tym z etu mamy możliwość wybrania interesującego nas źródła zaznacz sobie mikrofon daj na max głośność i sprawdź czy działa i sprawdź czy działa w skypie

Odpowiedz do tematu