a wcale ze nie
ddr1 wcale nie są droższe w produkcji od ddr2 jak by kolega interesował sie trochę działaniem rynku i wiedział ze ddr1 wychodzą z produkcji oraz ze jak podaż (ilość dostępnego na rynku towaru) maleje a popyt ( zapotrzebowanie) rośnie bądź nie zmienia sie to ceny rosną spójrz na ceny SDRAM i porównaj do innych cen pamięci to zobaczysz ze są one nawet droższe od ddr2 mimo se nie stosuje sie ich w nowych komputerach od co najmniej 5 lat. a tak przy okazji wspomnę ze ddr2 są wykonane w mniejszym procesie technologicznym niż ddr1 więc są trudniejsze do wykonania ale za to z jednego "podkładu" da sie "wyciąć" więcej układów.
tak przy okazji wspomnę może tylko jeszcze ze przy porównaniu adekwatnych modeli ( np ddr1 533Mhz i ddr2 533Mhz może sie okazać ze ddr1 będzie szybsze jako ze ma mniejsze opóźnienia( CL ) niż ddr2 z tym ze nikt nie kupi ddr1 1066 Mhz i dlatego ddr2 jest "szybsze", po prostu może mieć większy zegar.a co do pinów to i owszem mają ich więcej ddr2 ale to umożliwia większe taktowanie, szerokość szyny danych jest natomiast taka sama( 64 bity). ddr2 są mniej prądożerne gdyż są zasilane napięciem mniejszym niz ddr1.
Dlatego polecam ddr2 jako nowocześniejsze rozwiązanie
_________________ jak bzdury piszę to proszę o info na PW lub publiczny lincz
Chyba zapomnieliście o DDR3 które są piekielnie drogie, a wydajnościowo są podobne do DDR2 Najlepsze według mnie są patriotki. Ważne przy zakupie jest patrzenie jaka mają Klasę opóźnia (CAS).
Wysłany: 2008-05-24, 22:49
Siema ja terz mam pytani własnie o firme. Poczatkowo miałem problem miedzy 4 firmami
OCZ,patriot,kinghtston(sory za literówkę jak jest), goodram, po rozmowie zkumplami zecydoałem się na OCZ albo Patriot. Kupuje DDRII 2x2Ghz 667 dual. A mam niestety XP i mi 1GHz ramu nie bedzie opsugiwany niestety.
ps.obecnie mam 2x512 533 i mi sie komp muli.
z góry dziex za pomoc.
Wiek: 14 Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 279 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-05-25, 06:43
Ja bym radził kupić coś pewnego jak wspomniany Kingston albo Goodram, oczywiście w trybie dual-channel. I radzę zmienić system operacyjny na coś 64bitowego, do Twojego zestawu pasowała by Vista Ultimate wersja 64-bit (większe adresowanie pamięci operacyjnej). No chyba że nie stać Cię na taki wydatek (około 500 zł) to kup Viste Home Premium 64-bit, ta również obsłuży Ci 4 GB ramu
Wysłany: 2008-05-25, 09:57
Dzieki ale wole swojego XP 32bit , a narazie te 500 zł wole wydac na karte grafiki. chyba wezme te patrioty kumpel ma w kmpie duale ale po 1Ghz i nie nazeka a i z porównan to partioty mają najmniejsze timingi.
Wiek: 17 Dołączył: 04 Maj 2008 Posty: 64 Skąd: Siemiatycze
Wysłany: 2008-05-26, 15:12
a ile masz kasy na te pamieci? bo lepsze beda te, bo maja wiecej mhz,
http://www.apollo.pl/store/show_detail/41112 , a ty chyba nie masz zamiaru laczyc tych starych pamieci i tych nowych? bo jak wsadzisz te stare i te nowe to te nowe zwolnia do poziomu tych starych czyli w twoim wypadku do 533mhz,
xp32bit widzi 3.25gb ram(cos kolo tego), vista 32bit+service pack 1 widzi 4 gb ram
_________________ Uważam by chwile warte przeżycia najbardziej niczym woda nie przeciekły mi przez palce...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum