Wysłany: 2008-08-12, 11:43 Problem z biblioteką nv4_disp.dll.
Przejrzałam sporo tematów powiązanych z ta biblioteką i nic mi nie pomogło.
Otóż gdy włączam film po jakichś 5-15 minutach oglądania komputer zawiesza sie i reaguje dopiero na polecenie Ctr+Alt+Del, ale wtedy monitor wyłącza się, ponownie włącza i na pulpicie w powiększeniu i ze zmienioną kolorystyką wyskakuje błąd z nv4_disp i jakimś problemem z kartą graficzną (nie znajduje) :-| I wtedy pozostaje tylko reset.
Szukam łatwego sposobu na likwidację tego problemu - nie żadnego grzebania w biosie czy rozkręcania kompa :!:
1. Przeinstalowanie sterowników Invidii już testowałam i nic.
2. Chciałam też rozpakować bibliotekę http://www.dll-files.com/...fi...l?nv4_disp
do WINDOWS/system32/ ale nie potrafię tego zrobić (w trybie awaryjnym?).
3. Grzebania w biosie nie będę próbować, bo jestem laikiem kompletnym.
Mam XP SP2Athlona 1.145 GHz, 256 MB RAM, bios AMI, karta graficzna Nvidia GeForce4 MX 440 with AGP8X, zasilacz megabajt MGB-350S ATX 230V - 4A - 50 Hz..
Kiedyś "spece" próbowali go podkręcić ale skutki były opłakane i w rezultacie z (ok) 1.5 GHz zeszło na 1.15.
Nie ma szans na screena :|
_________________ lubując sie w odnoszeniu wrażeń.
a tak na powaznie to w biosie niec nie ustawisz co mogło by rozwiązać ten problem
PYTANIE WAZNE:
jakie stery instalujesz do tej karty graficznej (wersja) ?
PROPOZYCJA
odinstaluj przez panel sterowania stery od grafiki
zainstaluj
te http://www.nvidia.com/object/winxp-2k_45.23.html
w przypadku pytania czy chcesz zamienić na starsze odpowiadaj TAK (zamieniaj na starsze)
potem przeinstaluj dx i kodeki (najlepiej zapodaj k-lite mega pack)
_________________ jak bzdury piszę to proszę o info na PW lub publiczny lincz
Wydaje mi się, że reinstalowanie zadziałało!
Dzięki wielkie:)
[ Dodano: 2008-08-17, 17:34 ]
łaaaa..!
Mamy problem! Od czasu zainstalowania nowego sterownika do karty już z 7 razy wyskoczył mi BlueScreen !
co jest grane?
błąd dotyczy atapi.sys chyba...
_________________ lubując sie w odnoszeniu wrażeń.
Z tego co widzę to jest to problem nie tylko ze sterami do grafy, ale też i z innymi. Usuwając jedne i wgrywając inne stery zrobił się pewnie niezły bałagan w systemie.
Pierwszy krok to ponowna instalacja systemu i wgranie sterów w odpowiedniej kolejności. Zobaczysz czy to pomoże. Jeśli nigdy tego nie robiłaś wcześniej to postaram się udzielić wskazówek jak to zrobić dobrze. Oczywiście może tez być i tak, że po prostu karta odmawia już posłuszeństwa, ale najpierw trza wykluczyć problemy ze sterami, potem będziemy szukać dalej.
PS. Ciekaw jestem co za idiota kręcił tak proca, że spowodował jego uszkodzenie przez przegrzanie, iż nawet na domyślnych ustawieniach nie chcę pracować. W swoim życiu kręciłem już sporo proców pod Socket A i jeszcze nigdy czegoś takiego nie miałem. To też może być powodem tych problemów. Proc po przegrzaniu będzie tracił powoli swój potencjał do oc i będzie go trzeba po prostu odkręcać w dół co jakiś czas.
Pozdrawiam
_________________ Tylko ludzie głupi uczą się na swoich błędach. Ludzie mądrzy uczą się na błędach innych - Otto von Bismarck
Na wojnę nie idziesz po to aby zginąć za ojczyznę, tylko po to żeby jakiś inny sukinsyn zginął za swoją - George Patton
marczak, poto kazałem zainstalowac sterowniki w wersji 45.23(stare) bo są one z czasów tej karty graficznej i w nowych nic sie nie zmienia (a czasami tracą one zgodnąć ze starszymi kartami)
i_truskawki, sterowniki przeinstaliwałąś , fajnie a biblioteke Direct X ? na wersje 9c (ta samą która jest dla obyzających się joz tłumacze: chodzi o naprawienie uszkodzonych plików i dostosowanie ich do sterowników karty
oczywiści poprawna procedura wygląda tak
1. deinstalacja sterowników graficznych
2. restart kompa
3.instalacja sterowników graf. (potwierdzanie instalacji starszych plików)
4. restart kompa
5. instalacja biblioteki dx
6. restart
Wiek: 21 Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 50 Skąd: /usr/bin/swiftfox
Wysłany: 2008-08-20, 02:35
Kod:
i_truskawki, , skad jesteś ?
haha a czy to ważne? nie ma to jak poderwać Kobietke przez neta, swoją drogą,a może coś z kartą graficzną jest nie tak? BlueScreeny, są też powodem wadliwego sprzętu (doświadczyłem tego kilka lat temu) ciekawostką jest że do win 2k ich wogóle nie było, gdzieś czytałem, że ms miał inny zamiar wykorzystania BSOD'ów, ale im nie wyszło. W przypadku windowsa i sterowników właśnie tak jest, gf4 to już dość stara karta, może warto spróbować pod też starszymi sterownikami, nie masz przypadkiem takich na płytce?
(ja gdzieś miałem właśnie do takiej samej karty). Generalnie na BSOD'y nie ma rady, może czas pomyśleć o "user-friendly" Linuksie (nie, nie to nie boli!) tam BSOD'ów NIGDY nie zobaczysz. No i jak byś czegoś niewiedziała to ja też jestem "user-friendly" i chętnie pomogę.
Co do tego Twojego podkręcania, to w BIOS'ie jest taka opcja "load to default settings" (nic gorźnego i nie ma się prawa po niej nic stać) czasem i Ona pomoże...
no wpadł bym i zobaczył jak wygląda sytuacja z .... komputerem
a czy naprawie to nie wiem
B33RK4,
Cytat:
haha a czy to ważne? nie ma to jak poderwać Kobietke przez neta
...
Cytat:
No i jak byś czegoś niewiedziała to ja też jestem "user-friendly" i chętnie pomogę.
racja
Cytat:
Co do tego Twojego podkręcania, to w BIOS'ie jest taka opcja "load to default settings" (nic gorźnego i nie ma się prawa po niej nic stać)
ale jak ktośma dysk na sata i ma przekonfigurowane zeby wykrywał go jak na ide to po "load default settings" sie przestwi i nie bedzie sie system ładował
Ostatnio zmieniony przez maciej1387 2008-08-21, 22:34, w całości zmieniany 1 raz
czemu ? przeciez chcemy sprawdzic co jest nie tak z komputerem. a ty zaras jakieś dziwne skojarzenia, no ja nie wiem co sie z tobą dzieje, , moze format trzeba albo hard reset jakiś
a gdzie ona mieszka ?:D bo ja się właśnie jutro wybieram do Bielska-Białej to może gdzieś po drodze ?;]
_________________ HP Pavilion dv6615ew{2GB ram} + Windows Vista Home Premium + Reloop RH-3500 PRO Ltd. + Razer PRO Solutions 1.6 + Pentagram Freezone + Seagate Barracuda 320GB
Piszę poprawnie po polsku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum