Wysłany: 2008-07-01, 09:59 [Problem] GeForce 3 Ti 200 - wyjście TV
Witam!
Mam problem z kartą GeForce 3 Ti 200, a konkretnie z jej obsługą wyjścia TV.
Zainstalowałem sobie pięknie sterowniki i wchodzę przez Panel Sterowania (lub bezpośrednio prawym klawiszem z pulpitu) Ekran->Ustawienia->Zaawansowane. Pojawia się takie okienko:
W tej rozwijanej liście pojawia się tylko opcja "Wyświetlacz pojedynczy", nie ma w ogóle opcji typu "Klon" albo "Dualview". Ale to pół biedy. Gdy próbuję wybrać po prostu opcję, by telewizor był ekranem podstawowym (tj. zmieniam w polu "Aktualny wyświetlacz" z monitora na TV), to na TV mam tylko skaczące bzygi. Co jest więc nie tak? Sprawdzałem wszystkie możliwe tryby TV (PAL/NTSC); sprawdzałem TV i okablowanie przy pomocy innej karty z wyjściem TV - wszystko śmiga bez problemu; sprawdzałem Gf3 Ti 200 i na WinXP, i na Win98 - takie same bzygi(co ciekawe, na Win98, jak wybrałem opcję TV jako ekran podstawowy, to co prawda były bzygi, ale przy wyłączaniu systemu dosłownie na ułamek sekundy pojawiał się - na TV! - ekran zamykania systemu; co by świadczyło, że "mechanicznie" karta jest ok).
spróbuj zmienić rozdzielczość zanim przełączysz na TV jako ekran podstawowy ... oczywiście na mniejszą rozdzielczość ... 800x600 lub jeśli to nic nie da to spróbuj 640x480
_________________ HP Pavilion dv6615ew{2GB ram} + Windows Vista Home Premium + Reloop RH-3500 PRO Ltd. + Razer PRO Solutions 1.6 + Pentagram Freezone + Seagate Barracuda 320GB
Piszę poprawnie po polsku.
spróbuj zmienić rozdzielczość zanim przełączysz na TV jako ekran podstawowy ... oczywiście na mniejszą rozdzielczość [...]
Z rodzielczością próbowałem. Ale zainstalowałem TVToola i używając tegoż, działa - udaje mi się przełączyć się na TV, ale kolory są albo jakieś dziwne (zbyt zielone czy zbyt czerwone), albo w ogóle jest obraz czarno-biały.
musisz w opcjach sterownika(nie pamiętam na której karcie) ustawić zaznaczyć "Wymuszaj wykrywanie ....(coś tam cośtam)" wtedy będzie wykrywał inne urządzenie nawet jak go nie podłączysz ale przynajmniej masz 100% pewności ze karta podaje sygnał wideo na wyjście.
poza tym musisz w opcjach wyświetlacza( tego doatkowego) zmienić typ sygnału na obsługiwany przes twoj TV (czyli naljepiej na PAL-B lub PAL-G bo to jest standard obowiązujący w europie) wtedy kolory będziesz miał ok
a co do pasów hmm.. prawdopodobnie problem jest z częstotliwością, gdy ustawiasz TV jako ekran główny to wprawdzie rozrdziałka jest taka jaka jest obsługiwana ale juz z częstotliwoscią nie daje sobie rady, zmień na możliwie jak najmniejszą (50-60 Hz)
drugą zeczą moze być brak przeplotu na wyjsciu bo monitor komputerowy potrzebuje sygnał bez przeplotu , telewizor z przeplotem.
_________________ jak bzdury piszę to proszę o info na PW lub publiczny lincz
Wysłany: 2008-08-06, 08:37
a moze warto byloby sprobowac z innymi sterownikami ekranu;>? W ogole jestem ździwiony. Bo przy tych starszych sterownikach do GF zadnych problemow nie bylo z ustawieniem telewizora.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum