Wysłany: 2008-08-15, 18:56
no rozumiem że do zbyt dobrych nie należy ale nie miałem czasu za dużo wydziwiać przy wyboże bo mialem 400zł i w ciągu 3 dni musiałem mieć nowego pc... bo w starym poszło mobo i wolałem kupić nowy ;]
_________________ "Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego."
Nawet spowolnione 8800GTS/HD4850 będą o wiele wydajniejsze od 8600GT/GTS... A poza tym na zapas lepiej kupić kartę, później zasilacz na końcu proc...
WTF?! Z całym szacunkiem, ale chyba na mózg Ci padło? Wydajniejsze? I w jakiej kolejności Ty byś to kupował? No błagam ... !
1. Kupujesz porządny zasilator - 400W Corsair lub Chieftec styknie z zapasem (a nie jak ktoś wcześniej pisał min 450W). Bez przesady, ale ja mam znacznie mocniejszego kompa i nie wykorzystuję nawet 350W z 450W mojego zasilacza ...
2. Jeśli autor tematu chce do tego konfigu kupować grafikę, to nie wychodziłbym ponad HD 3850 , bo szkoda kasy (a i ta to za dużo IMO)
3. Jeśli chcesz kupować coś pokroju GF 9600/ 8800 o HD 4850 nie wspominając, to musisz z całą pewnością zainwestować w nowego kompa (czytaj nowy proc, mobo, RAM, zasilacz - to podstawa!)
4. NIGDY nie oszczędza się na dobrym, MARKOWYM zasilaczu. To się kupuje jako pierwsze.
PS do autora - tak jak już wcześniej szacowni koledzy napisali - jeśli Twój ModeCom to model FEEL - nawet nie uruchamiaj komputera!! Serio. Kup min ModeCom MC 350W
Autor postu otrzymał ostrzeżenie
_________________ Intel Core 2 Duo E7200 2.53GHz // Gigabyte Radeon HD4850 512MB DDR3 // Abit IP 35-E // OCZ 2x1GB PC800 CL4 Reaper // Western Digital Caviar 500GB 16MB SATAII WD5000AAKS // Corsair 450W (CMPSU-450VXEU) // Antec Gamer Three Hundred + 2 x Zephyr 120mm STOP gotowcom z
(czytaj nowy proc, mobo, RAM, zasilacz - to podstawa!)
Nie zawsze płyta jest do wymiany. Właściwie należy dobierać proca do grafiki i odwrotnie bo jedno i drugie może być wąskim gardłem. Z drugiej strony płyta nie zawsze musi być wymieniana bo często gęsto update biosu pozwala na wstawienie co prawda starszych ale wystarczających modeli. (np. z 2160 na E6750 itp).
Wymiana płyty następuje dopiero przy nowych chipsetach (wymiarach technologicznych) których nie da się niestety obejść.
tikat napisał/a:
NIGDY nie oszczędza się na dobrym, MARKOWYM zasilaczu. To się kupuje jako pierwsze.
Z tym się zgodzę.
tikat napisał/a:
jeśli Twój ModeCom to model FEEL - nawet nie uruchamiaj komputera!! Serio
Bez przesady - do biura taki feel styknie
Ostatnio zmieniony przez hapertown 2008-09-21, 19:14, w całości zmieniany 1 raz
PS do autora - tak jak już wcześniej szacowni koledzy napisali - jeśli Twój ModeCom to model FEEL - nawet nie uruchamiaj komputera!! Serio. Kup min ModeCom MC 350W
sratatata a co to bomba atomowa czy co ?
a jeśli nawet mam to co ? nie każdy jest tak bogaty jak Ty, że codziennie może mieć nowy zasilacz...
zdecydowanie, do dzisiejszych kompów nie powinno się kupować tych zasilaczy, ale jeśli ktoś ma komputer pokroju athlon 2000 czy celeron 2,8 to śmiało można ich używać ale dobra koniec OT
i bez dyskusji ... każdy następny post będzie nagradzany "bonusem"...
_________________ HP Pavilion dv6615ew{2GB ram} + Windows Vista Home Premium + Reloop RH-3500 PRO Ltd. + Razer PRO Solutions 1.6 + Pentagram Freezone + Seagate Barracuda 320GB
Piszę poprawnie po polsku.
Wiek: 18 Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 142 Skąd: Krotoszyn
Wysłany: 2008-09-22, 16:33
Ja powiem tak: Raz - nie kłócić się, bo nic nie wskóracie. Dwa - tak jak to określił zeniTh w poście wyżej - Modecom FEEL nie jest tragiczny - już w innym wątku goreje burzliwa dyskusja na ten temat (LINK). Są zasilacze które przy przeciążeniu potrafią łatwo spalić cały zestaw - niektórzy do tych Feel'a zaliczają, inni nie - ja osobiście nie spotkałem się z jakimkolwiek Feel'em który spaliłby komputer - dlatego jeżeli Feel jest zły to na pewno jest lepszy od zasilaczy marek Codegen, Rubikon, Megabajt i tak dalej.
Ale nie róbcie tu OT - temat jest o karcie graficznej, nie o zasilaczu. Ten zasilacz ewidentnie jest za słaby do tego komputera i owszem - należałoby go wymienić na zasilacz lepszy, większej mocy. Co do wyboru karty - ja skłoniłbym się w stronę GF 8xxx/9xxx - tym natomiast którzy polecają HD4xxx polecam przeczytanie artykułu:
http://pclab.pl/news33607.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum