Wysłany: 2008-07-26, 10:08 Płyta do procesora AMD Athlon 1800+
Witam.
Posiadam procesor AMD Athlon 1800+ i potrzebuję do niego płyty głównej. Wcześniej chodził na płycie KOB KT266A FDSX socket 754. Płyta uległa zniszczeniu...liczę na waszą pomoc.
Wiek: 21 Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 50 Skąd: /usr/bin/swiftfox
Wysłany: 2008-07-27, 09:18
Athlon 1,8 to jest Socket A, takie plyty juz chyba wyszly z obiegu. Lepszy procesor? Pod Socket A, najmocniejszy procesor o ile sie nie myle to byl Athlon 2,8 lub Jakis Barton. Na Twoim miejscu zastanowilbym się nad kupnem plyty glownej juz na nowym sockecie + jakis procesor.
Z płyt pod Socket A mogę polecić jakiegoś Abita NF7, to jedna z lepszych płyt pod to złącze, ale ceny na allegro nie napawają optymizmem. Tak jak kolega pisał najlepszy proc to Barton 3200+ 2.2 GHz więc nic wyjątkowego.
Lepiej zrobisz zmieniając platformę. Za stary sprzęt ileś tam weźmiesz, a coś nowego pod AM2 lub S775 kupisz za niezbyt wygórowane pieniądze.
_________________ Tylko ludzie głupi uczą się na swoich błędach. Ludzie mądrzy uczą się na błędach innych - Otto von Bismarck
Na wojnę nie idziesz po to aby zginąć za ojczyznę, tylko po to żeby jakiś inny sukinsyn zginął za swoją - George Patton
Wiek: 17 Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 31 Skąd: Krapkowice/Opole
Wysłany: 2008-08-08, 16:10
Poleciłbym zmiane platformy, ale wątpię żeby Cię to zainteresowało... bo to wymiana praktycznie wszystkiego co już masz. A co do mobo na s.A to polecam epoxy z serii 8rda, świetne płyty. Miałem 8RDA+ Pro, mobo było dosyć wyjątkowe bo w Polsce jakoś mało spotykane, ale była bardzo dobra. świetne OC i bardzo stabilna.
Wysłany: 2008-08-08, 16:27
Ja też byłbym za zmianą platformy, ale jeśli chcesz pozostać przy socket A, to tak jak poprzednik polecam płyty Epox z serii 8RDA (używałem płyty 8RDA+ przez 6 lat i byłem z niej bardzo zadowolony).
Wiek: 18 Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 159 Skąd: Krotoszyn
Wysłany: 2008-08-08, 16:56
Dokładnie - albo Athlon XP 1800+ na Socket A, albo Athlon64 2800+ na Socket 754.
Podejrzewam że posiadasz tego pierwszego. Ja też zalecam zmianę platformy. Jeżeli chcesz zostać przy tej i nie zależy ci na podkręcaniu, bierz obojętnie jaką płytkę (ze wskazaniem na te z chipsetem nForce 2) i śmigaj. Jeżeli zależy ci na podkręcaniu - bierz Epox'a z serii EP 8RDA (8RDA+, 8RDA3+ Pro etc.) - jednak w tym wypadku choć płyty te mają duży potencjał O/C to bardzo wiele zależy od procesora jaki posiadasz (być może wyjdzie na to że go za wiele nie podkręcisz pomimo tego, że będziesz posiadał dobrą płytkę). Jak masz Athlona XP Thoroughbreda 1800+ z serii JIUHB to jeszcze możesz zaryzykować - ale na cuda nie licz (o co chodzi z tą serią wyjaśnione jest m.in. TUTAJ)
Co do zmiany platformy - zastanów się chociażby nad Socket'em 939 - weź jakąś płytkę AsRock'a, Gigabyte'a lub DFI, procesor chociażby A64 Venice 3200+ (jeden z najsłabszych na tą platformę - co skutkuje tym że jest tani) - wiele Cię to nie wyjdzie, a możliwości O/C naprawdę są duże (spójrz chociażby na mój zestaw). Jakiś czas temu jeszcze można było zrobić tak że sprzedałeś gorszy zestaw na Socket A (462) i kupiłeś lepszy na Socket 939 i jeszcze na tym zaoszczędziłeś - dzisiaj niestety już tak nie jest (trochę się spóźniłeś) - aczkolwiek mi jeszcze taki 'myk' udało się zrobić (przeskoczyłem ze słabego egzemplarza Semprona XP 2600+ który na EP 8RDA3I Pro nie chciał się w ogóle kręcić na A64 Venice 3200+ na s939 zaoszczędzając na tym 50zł )
Natomiast jeżeli masz troszkę więcej pieniędzy, polecam np. A64 X2 Windsora na AM2 + jakąś dobrą płytkę. Jeżeli jeszcze więcej to wtedy już Intel C2D (a właściwie Intel Pentium Dual Core) - chociażby E2140/E2160/E2180 na Gigabyte GA-P35-DS3L lub MSI Neo2-FR. Tutaj potencjał podkrecania jest jeszcze większy.
Dzięki za pomoc. Zainwestowałem w nowy sprzęcik i nawet nie wyniosło mnie to zbyt dużo. AMD Athlon 64 X2 Dual-Core, płytka Gigabyte GA-MA69VM-S2, 2 giga ddr2 pamięci i śmiga. Co powiecie o tym sprzęcie? Stary procek tak czy siak chciałbym jeszcze wykorzystac więc zainwestuję w jakąś płytkę na allegro żeby jakos spbioe jesczze pośmigał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum