FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
OC Athlon 5200+
Autor Wiadomość
niechcemisie 
niechcemisie

Wysłany: 2008-08-03, 12:54   OC Athlon 5200+

Witam, ostatnio próbowałem podkręcić mojego Athlona 5200+ 2.7Ghz(Brisbane). Chłodzenie BOX'owe. Standardowo 200x13.5; 1.35V.

Najpierw chciałem osiągnąć ledwo 2.8Ghz. Na początku ustawiłem 204x13.5 = 2.75 . Testowałem takie ustawienia w SuperPI na 32M, przeszło bez problemów. Więc spróbowałem 208x13.5 ~ 2.8 Ghz.

SuperPI, 32M; SP2004- bez problemów. Pograłem troche, benchmark poszedł z ciekawości - wszystko gładko. Aż tu nagle przy kolejnym włączeniu komputera komunikat, że komputer uruchomił się w trybie SafeMode, zalecane jest zmniejszenie taktowania procesora. Tutaj moje wielkie zdziwienie, podniosłem ledwo 50Mhz i już jakieś SafeMode? OCB?

NO I GŁÓWNY PROBLEM KTÓRY TERAZ MNIE NURTUJE:
O co chodzi z ustawieniami RAMu ? Mnożnik fsb:ram, itd.. ?
Ma ktoś jakiś konkretny i całkowity poradnik podkręcania Athlona 5200+ ? Albo jakieś info o bezpiecznym napięciu, czy 1.4V będzie bezpieczne, itd... ?

neomagnet 
pc-master

Wysłany: 2008-08-06, 10:11   

Czyżby Google nie działało??

A pozatym nie jesteśmy wrózkami, nie napisałeś nawet jakie masz mobo i pamięci. A co do mnożnika fsb:dram, to to się oblicza w następujący sposób: Wytłumaczę Ci to na podstawie mojego proca (też K8, więc bez różnicy).

Jeżeli podnosisz fsb (a raczej htt, bo w K8 już nie ma fsb) to podnosisz równocześnie takty pamięci i magistrali systemowej. Jak chcesz ocować to przestawiać mnożnik HT na x3.

Co do pamięci, to żeby nie przesadzić z MHz na nich to są właśnie dzielniki, dajmy na to u mnie mam ustawione 1:1 czyli div400 i skąd wiem na jakich taktach chodzą memki? proste, skoro jest 1:1 to na takich samych jak proc (czyli u mnie w tej chwili 340MHz), przestawiając dzielnik na div533 podnosze takty na memkach, wtedy żeby policzyć jakie będzie fsb na nich to już zależy od proca. Dlaczego? Bo podnosząc div obniżasz dzielnik z jakiego jest wyliczane fsb na mem. U mnie na ten przykład jest mnożnik 8, więc ustawijąc 1:1 pamięci chodzą na CPU/8 czyli odpowiednio ok 2,7GHz/8 = 340MHz. Gdybym przestawił div na 533 to wtedy jak dobrze pamiętam musiałbym dzielić przez 7 albo 6, ale już bez liczenia widać że takty pamięci będą wyższe.

Napisałem to najprościej jak mogłem, jak czegoś nie zrozumiałeś to napisz.

Do podanych wzorów podstaw poprostu swoje dane, czyli mnoznik proca, htt, div itp.

obiboqs 
Starszy Miotłowy

Wysłany: 2008-08-08, 17:10   

Kolejny, dla którego wyszukiwanie jest sztuką obcą..
http://www.info-pc.org/to...amd-64-vt72.htm
Przejrzyj ten temat, przeczytaj (ze zrozumieniem rzecz jasna) - tam są podstawowe zagadnienia. Dopiero wtedy gdy pojawią się komplikacje których nie rozwiązuje ten poradnik - pytaj. Bo jak na razie to widzę, że brakuje Ci podstawowej wiedzy.

Odpowiedz do tematu