Wysłany: 2008-06-04, 19:13 Nowy komputer do 2,5tys zł?
Witam,
Tak jak w temacie potrzebuję jakiegoś fajnie złożonego PC-ka. Chodzi mi oczywiście tylko o jednostkę centralną. Gdyby ktoś już napisał mi jakiś zestaw to prosił bym o wytłumaczenie, "dlaczego taki a nie inny".
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam!
Bo drugie to bardzo się cieszę, że jednak zdecydowałeś się sprzęcik samemu złożyć, a nie kupić bullshit (czyt. gotowca). Jak widać moja gadanina nie poszła na marne
Co do zestawu ;
Procek brać boxa i się nie bawić w oemy bo z nimi nigdy nic nie wiadomo.
Płyta jest jak najbardziej ok.
Ram - zmiana na w ogóle co innego, 800mhz OCZ będzie w sam raz, stabilne, nie to co jakiś kingmax. Czyli bierzemy taki ram x2 ; http://www.apollo.pl/store/show_detail/30714
Dysk twardy - zdecydowanie za duży, jak mi na gg pisałeś to ci nawet 80gb starcza, ale no miej troszkę więcej. 200gb samsunga jest w sam raz ;
http://www.apollo.pl/store/show_detail/40320
Jest to dysk z serii spin point - dosyć drogi ale za to niezawodny!
Grafika - Dwie karty bardzo dobrym pomysłem, za 840zł wychodzi naprawde mocna grafika. NIe zmieniałbym/
Nagrywarka ; Zwykłe lg za 90zł wystarczy Nic dodać nic ująć
Zasilacz ; bardzo ok, z serii sli czyli ładne będzie chodzić z dwoma kartami.
ps. - takie małe uzasadnienie co, dlaczego
_________________ Ekipa tego forum to totalna porażka, kompletnie odradzam wchodzić z nimi w chociaż najmniejsze stosunki. Pozdro BQ
Znaczy wydajność dwóch kart 9600gt (połączone mostkiem w sli) jest wyższa niż jednego 9800 o jakieś 40%? Więc chyba warto. Co do ramu - bierz 4gb, na przyszłość się przyda .
mis456 - co do twojego zdania z chipsetem nVidia się nie zgodzę, to właśnie te z nVidia w 70% są lepsze, i bardziej nadają się do oc.
Tak więc bierz zestaw Feroxa po moich zmianach. Ewentualnie jak masz jakieś pytania, to pisz do mnie na gadu, możemy się zgadać i ci wszystko wytłumaczę
_________________ Ekipa tego forum to totalna porażka, kompletnie odradzam wchodzić z nimi w chociaż najmniejsze stosunki. Pozdro BQ
Procesor Intel Core 2 Duo E8400 3GHz 542 zł
Płyta DFI LanParty DK P35-T2RS Solid 370 zł
2x1GB PC7200 900MHz Goodram Pro 206 zł
GeForce 9800GTX TwinTech 512MB 799 zł
Seagate Barracuda 500GB 32MB 228 zł
Nagrywarka DVDR LG GH-20NS10 OEM Black SATA 74 zł
Zasilacz Corsair CMPSU-520HXEU 520W 275 zł
2494zł - ceny z apollo.pl
_________________ HP Pavilion dv6615ew{2GB ram} + Windows Vista Home Premium + Reloop RH-3500 PRO Ltd. + Razer PRO Solutions 1.6 + Pentagram Freezone + Seagate Barracuda 320GB
Piszę poprawnie po polsku.
Wysłany: 2008-06-04, 21:25
Może wyjdę teraz na głupka jak zapytam się co to jest, ale trudno.
Cytat:
To są kostki Ramu? I jeżeli są to kostki Ramu to będę miał te 2gb Ramu + Ram z Karty Graficznej?
Aha i jeszcze jedno, czemu nikt z Was nie wymienił w żadnym zestawie jakiegoś Procka 4 rdzeniowego? Czy one są, aż tak nie opłacalne jak opowiadał mi KiceK?
# A według was powinienem kupić 2xGeForce 9600GT, czy 1xGeForce 9800?
Wiek: 14 Dołączył: 24 Maj 2008 Posty: 279 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2008-06-04, 21:33
Odol napisał/a:
Może wyjdę teraz na głupka jak zapytam się co to jest, ale trudno.
Cytat:
To są kostki Ramu? I jeżeli są to kostki Ramu to będę miał te 2gb Ramu + Ram z Karty Graficznej?
# A według was powinienem kupić 2xGeForce 9600GT, czy 1xGeForce 9800?
Tak, to są kostki ramu. Będziesz miał 2x 1GB ramu czyli razem 2 GB, ram na karcie graficznej też jest ale on jest wykorzystywany tylko w grach lub gdzie potrzeba właśnie karty graficznej i nie jest to zwykły ram. Ja bym brał 2x 9600 GT w SLI.
to moja propozycja
nie jestem tylko pewien karty bo tak średnio sie na tym znam
polecał bym cos z EVGA ale akurat w ESC.pl nie maja 8800GTS
procesor świetne oc
płyta 8 fazowe zasilanie bardzo dobre dla tego CPU
ramy bardzo dobre OC
Obudowa dobra wentylacja ładny designy w dobrej cenie
zasilacz spokojnie wystarczy cichy i pewny
dysk duży i 32MB cache no i Seagate który robi bardzo dobre dyski
a DVD poprostu dobre szybkie i ciche
Wysłany: 2008-06-05, 06:36
A mogli byście napisać mi nazwę najcichszego i najwydajniejszego zasilacza i wiatraczka?
Bo chciałbym aby ten mój komputer nie chodził jak jakiś traktor ^^.
atlant, A-data a GoodRam PRO to jest to samo ... nie wiem jakie są teraz ceny a-Data ale brałbym te tańsze - w końcu to ten sam poziom i pamięci i O/C
_________________ HP Pavilion dv6615ew{2GB ram} + Windows Vista Home Premium + Reloop RH-3500 PRO Ltd. + Razer PRO Solutions 1.6 + Pentagram Freezone + Seagate Barracuda 320GB
Piszę poprawnie po polsku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum