Interesują mnie wszystkie obecnie najlepsze na rynku podzespoły łącznie z obudową (mam sporo dysków) zastanawiam się nad Thermaltake Armor ale wolałbym były szufladki czy kieszenie wysówane tak żeby można szybko wziąść dysk twardy ze sobą.
Poprostu wsio biggrin.gif jedynie karta graficzna nie musi być dobra bo nie zamierzam grać w gry! ale obsługa directx 10 chyba czasem się przyda np do google earth pro
sprzętu będzie wykorzystywany gł do kompresji sporych plików dzwiękowych zajmujących 970 MB tak do 3,5 GB szukam sprzętu który będzie najszybszy pod tym względem! Wybrałem więc procesor Intel Core 2 Duo E8500 jeśli jest jakiś szybszy do obróbki/kompresji audio proszę powiedzieć.
Moje wymagania w stosunku do płyty to:
-jak najwięcej portów sata (minimum 8 lub 6+2 esata)
-mile widziane porty e-sata
-musi być cicha
-lepiej żeby miała zintegrowaną karte graficzną niż dźwiękową (a tak w ogóle to teoretycznie przyda się lepsza karta dźwiękowa do obróbki już nagranych plików dźwiękowych?)
-nie musi być energooszczędna bo nie płacę za prądSmile
-wątpię żebym kiedykolwiek użył kiedyś portów fireware więc są chyba zbędne
-żeby miała podwójny kontroler Gigabit LAN
Z braku pomysłu chyba kupię płytę P5E3 Premium WiFi@n
ramy ddr3 tylko które ?przęt ma być max wydajny i szybki pod tym względem cena nie gra roli chyba że sprzęt będzie wyjątkowo nieopłacalny ale i tak chcę wiedzieć najlepszą konfigurację nawet tą kompletnie nieopłacalną
będę bardzo wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam !
Witam
ale przecież nawet gdy nie bierzę się pod uwagę zużycia energi i tam kilka bajerów (jak wbudowana, bezprzewodowa karta sieciowato czy to że możesz bez logowania się do systemu skorzystać z neta )to i tak chyba P5E3 Premium WiFi@n jest lepszy tak czy nie?
Ten asusik odpada, on jest dosyć awaryjny, bierz płytę to co podał mis456, ram zgadzam się z opcją nr.1 te ocze są świetne, jednak nie rozumiem poco ci ddr3, przeciez nie ma ogromnego skoku wydajnościowego między ddr3 a ddr2, ja bym inwestował s super mocne ddr2 + jakieś chłodziwo na nie i oc jak tylko się da.
Co do provka to e8500 odpada, jest o wiele droższy od e8400 a ma tylko 0,16ghz więcej.
Ja bym pokusił się o czterordzeniowego intela penryna (QX9770)
Ten QX9770 to prawdziwy monstrum, cztery rdzenie + świetne możliwosći oc, jeżeli ma być taniej to proponuję Q9450 lub Q9550 (także czterordzeniowe penryny, jednak troszkę słabszę)
Lecz jeżeli komputer to ma być naprawdę monstrum to jednak wziąłbym QX9770 (cena - z tym jest fatalnie, lecz jeżeli na tym nie zależy tak bardzo jak na wydajnośći to szczerze polecam)
Biorąc procesor QX9770 jest problem z jego zakupem jednak jak widać był wystawiony na jakiejś aukcji czyli wystarczyłoby skontaktować się z kolesiem co go wystawiał o ponowną aukcję.
Teraz obudowa - z tym jest niemały problem, ma być pełno dysków, więc obudowa powinna być typu Big Tower - tutaj nie doradze bo nie znam gustu i budżetu jaki można przkazać na jej zakup, odsyłam tylko na skąpca gdzie można takie obudowy obejrzeć (najdroższa to koszt aż prawie 4000zł (!) Ale jakość jaką sobą reprezentuje jest najlepsza w swojej klasie i ogólnie w obudowach na świecie)
Kupując taki komputer nie można zapomnieć o zasilaczu, monstrum nam nie potrzeba, jedynie by był cichy (to się przydaje) Dlaczego nie monstrum? Grafika będzie cienka a penryny za dużo tego prądu nie pobierają, poleciłbym zasilacz corsairs hx520w/hx 620w
Wiek: 21 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 112 Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-04-06, 21:10
Kicek podał dobre zasiłki. Nawet mimo dużej ilości dysków 520W wystarczy. Model zaproponowany wyżej jest jak najbardziej ok. Wiele o nim czytałem no i sam posiadam, dlatego mogę go śmiało polecić
Buda od Chieftec'a albo Thermaltake'a - robią duże i praktyczne obudowy.
czyli jednak już lepszej płyty od Asus Maximus Extreme Intel X38 nie znajdę ?
jeśli chodzi o procesor to wybierając E850 kierowałem się testami http://rankingi.chip.pl/i...hp?s=p&t=34&v=4 tam jest zakładka Kompresja audio/wideo i np dla Procka Intel Core 2 Duo E8500 wynosi:
Czas kompresji wideo (Gordian Knot) [s] 212
Czas kompresji audio (Lame) [s] 123m
i wyraźnie widać różnice bo dla Intel Core 2 Quad Q9450 wynosi aż:
Czas kompresji wideo (Gordian Knot) [s] 242
Czas kompresji audio (Lame) [s] 143
naprawde sądzicie że Intel Core 2 Quad Q9450 będzie lepszy przecież testy mówią co innego
ja głównie będę właśnie kompresował podgłaśniał te pliki dźwiękowe i tam w zasadzie w tym oprogramowaniu nie da się np 2 mp3 na raz obsługiwać więc myślę że więcej jak 2 jajka nie będą obsługiwane ale Kicek sprawiłeś że poważnie zastanawiam się nad QX9770!
jeszcze raz thx
pozdrawiam !
Wiek: 21 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 112 Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-04-06, 21:28
Moim zdaniem płyta będzie dobra, ale pamiętaj, że ona nie obsługuje DDR2, a tylko i wyłącznie DDR3, dlatego też będziesz musiał zainwestować nawet ponad tysiąc na kości.
Procek myślę, że Q9450 będzie lepszy i bardziej przyszłościowy. Nie warto wydawać tych kilku tysięcy na procka o podobnej mocy z odblokowanym mnożnikiem. Procki Extreme są dla zaawansowanych overclockerów, nie są opłacalne do normalnego użytkowania.
Do tego procka dokup jakieś dobre chłodzenie, np. Scythe Ninja Cooper albo Zalman 9700. Jeżeli myślisz o większym OC procka to możesz kupić jakiś zestaw chłodzenia wodnego na procka. Ewentualie poszukaj obudowy z wbudowanym WC, wtedy jest ono zazwyczaj w dużych obudowach i w całości mieści się wewnątrz obudowy.
hmm
no ale po co mi 4 rdzenie jak podczas pracy z tym programem wykorzystam zaledwie 2 ! jakoś nie mogę się przekonać do tego Q9450 przecież on ma niższy zegar a co za tym idzie w przeważającej większości czynności jakie będę robił na kompie będzie wolniejszy bo przecież mało jest jeszcze programów wykorzystujących wiele rdzeni a zanim się pojawią to już odrazu wymienię sobie procka na np 8 rdzeni
jeśli się mylę to musicie daćwięcej argumentów za Q9450 bo innaczej kupię E8500 bo ten QX9770 jest strasznie nieopłacalny
Mam jeszcze pytanie
Załóżmy na to że bym kupował np ten E8500 on ma FSB tylko 1333MHz to czygdy kupię do niego ramy ddr3 1600 MHz to będą w pełni wykorzystane ? czy raczej powinno się kupić ramy co najwyżej częstotliwości pracy procesora czyli w tym wypadku 1333 MHz bo innaczej się gryzom lub część możliwości ramów po prosu nie zostaje wykorzystana jak to jest??
[ Dodano: 2008-04-07, 00:16 ]
na pewno ta płyta P5E3 Premium WiFi@n będzie gorsza od tej Asus Maximus Extreme Intel X38?
[ Dodano: 2008-04-07, 00:56 ]
interesuje mnie płytka która bez kombinowania obsłuży i w pełni wykorzysta mi te pamięci tak żeby dało się jeszcze podkręcić:) http://www.komputronik.pl...pelny,id,47250/
pozdrawiam i czekam na opinie
A więc jeżeli masz zamiar go na bieżąco aktualizować z części to być może q9450 jest złym wyborem ale broń Cię tylko nie E8500, wszystko identyczne ma co E8400 (cache itd.)
i na rdzeniu ma o 0,16ghz więcej i kosztuje 200zł więcej!
policzmy ; załóżmy że e8400 kosztuję 700zł a ma 3,00ghz
Zatem 0,1ghz kosztuję 2,(3)zł
Teraz e8500, ma o 0,16ghz więcej niż e8400 i koszt +200zł
A więc 0,1ghz z tych 0,16ghz więcej niż w e8400 kosztuje cię 12,5zł!
Więc co w e8500 widzisz takiego że na niego chcesz się zecydować.
Ja bym brał e8400 + super chłodziwo za 200zł na niego i oc do ok.4ghz to leciutko by poleciało.
Chłodzenie polecam firmę Noctua, niesłyszalne mają wiatraki i super chłodzą.
Co do płyty, tak Maximus będzie lepszy od tej co podajesz, między innymi dzięki nowszemu chipsetowi ;-) Będzie bardziej wydajny przy oc i proca i ramu.
Ten twój ASUS Premium Wifi ma jedynie nowszy chipset którym za bardzo się nie interesuję lecz jak szukałem testów to okazało się że jednak jest leciutko lepszy ten chipset, najlepiej jak się wypowiedzą inni.
Test
_________________ Ekipa tego forum to totalna porażka, kompletnie odradzam wchodzić z nimi w chociaż najmniejsze stosunki. Pozdro BQ
dzięk Kicek
w sumie racja zapomniałeś jedynie o tym że E8500 ma o 0,5 większy mnożnik nie 9x333 tylko 9,5x333 pewnie to wiele nie daje ale przecież 200zł to już nie 4000zł różnicy jakie jest w przypadku QX9770 jeśli mam wziąść ten E8400 to musiałby mi ktoś dokładnie określić jakie konkretnie chłodzenie wybrać z tej firmy Noctua bo jak narazie to kompletnie nie znam się na o/c a pozatym to E500 w takim razie będzie można podkręcić ciut więcej niż E400 tak?
ludzie co z tą płytą główną chciałbym już kupować!
Z płytą ci dokładnie nie pomogę, powód? Ja patrzę płyt na które mnie stać nie takie po 1000zł ;-), jak na forum zawita maczokinga to ci odpowie, bo on się zna bdb na płytach w różnych przedziałach cenowych. Ja przeszukując te drogie płyty znalazłem jeszcze MSI x38 DIAMOND
Cóż o tej płtyce? Ma wszystko czego wymagasz (DDR III, dobry chipset) Do tego mogę polecić Ci firmę, sam mam Msi p35 neo-f i mimo nieciekawych opini sprawuje się świetnie.
Co do procka ; E8500 będzie ciut wydajniejszy, ale ten "ciut" jest za mały na dopłatę 200zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum