a co sądzisz o ASUS Striker II Extreme i jakie chłodzenie do niej by było the best słyszałem coś o wodnym ale nie wiem na czym to polega w ogóle to nic nie wiem bo już słyszałem raz że chłodzenie dobiera się do procaka innym razem do płyty już się pogubiłem z tym chlodzeniem:) najbardziej wypaśne do tej płyty to jakie by było?
Chłodzenie dobiera się pod socket, czyli i pod płytę i pod procka, dalej.
Chłodzenie wodne to jest dla naprawde OC którzy w tym siedzą, jest to dość drogie ok. 1000zł, są już bloki które chłodzą i procesor i grafikę ale według mnie to starata pieniędzy, noctua wystarczy na procka, bo grafika to i tak nie będzie wykorzystywana i jej super chłodzenie nie potrzebne. Dalej ASUS Striker II Extreme - cienka, dosyć awaryjny chipset do tego tylko DDR II, czyli ramu który wybrałeś nie włożysz.
Ogólnie oscyluj przy chipsecie x38 i x48 (mało jest jeszcze na x48) i żeby były DDR III obługiwane.
_________________ Ekipa tego forum to totalna porażka, kompletnie odradzam wchodzić z nimi w chociaż najmniejsze stosunki. Pozdro BQ
Wiek: 21 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 112 Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-04-07, 15:27
A faktycznie, zapomniałem, że on chce wsadzić DDR3. W takim razie coś na X38, albo już nawet x48 tak jak pisze KiCek. Chociaż x48 niewiele się różnic od x38, OC praktycznie to samo.
dzięki za tak expresową odpowiedź ale chyba nie zdążyłeś się dokładnie przyjżeć tej płytce Striker II Extreme ona http://pl.asus.com/news_show.aspx?id=10614
ona obsługuje ddr3 poza tym to nowość
Ta płyta i tak jest cienka w porównaniu do tej co Ci mis proponuje, ma chispet nvidi, niezbyt polecany. Ja bym proponował ci jednak maximust strikera bo x38 to sprawdzony, dobry chipset.
Pozatym to Asus ROG a nie maximus, maximus striker też jest taka i ona akurat ma dddrII, zreszto wrzuć w google i możesz obejrzeć.
_________________ Ekipa tego forum to totalna porażka, kompletnie odradzam wchodzić z nimi w chociaż najmniejsze stosunki. Pozdro BQ
Wiek: 21 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 112 Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-04-07, 16:58
Ja mam Zalmana i nie narzekam. Cichy i wydajny. Praktycznie bezgłośny przy obrotach poniżej 1500RPM. Tempa na piecu 6000+ wynosi w 1100RPM 33'C w spoczynku
Martwi mnie tylko że ta płyta Asus Maximus Extreme nie ma najnowszego Chipsetu Intel X48 tylko Intel X38 więc nie obsługuje oficjalnie pamięci które chcę kupić czyli OCZ DDR3 2x 2GB 1600MHz CL7 Platinium EB i w dodatku podkręcać na jeszcze wyższą częstotliwość (np 2000MHz) napewno jakaś płyta z Chipsetem Intel X48 by była bardziej wydajniejsza czy mam rację ?
Pozdrawiam!
Czytałem gdzieś że koleś na niej wykręcił e8400 na 5,2ghz przy ciekłym azocie i wynik w super pi miał ok 8sek ;-)
Ogólnie ten gigabyte albo zastanó się nad tym asusem z x48, bo niestety ciężko jeszcze znaleźć płytki na x48 z ddr 3, bo co znajdę z dobrą opinią to ddr2.... a przy podkręcaniu ddr3 na 2000mhz to by się przydał ten chipset.
Martwi mnie tylko że ta płyta Asus Maximus Extreme nie ma najnowszego Chipsetu Intel X48 tylko Intel X38 więc nie obsługuje oficjalnie pamięci które chcę kupić czyli OCZ DDR3 2x 2GB 1600MHz CL7 Platinium EB i w dodatku podkręcać na jeszcze wyższą częstotliwość (np 2000MHz) napewno jakaś płyta z Chipsetem Intel X48 by była bardziej wydajniejsza czy mam rację ?
X48 to X38 z dodaną obsługą fsb 1600mhz i wyświetlaczem POST i to koniec zmian. MAximus Obsługuje pamięci 1600mhz po OC, jeśli nie chcesz tej płyty to zobacz na płyty gigabyte- one mają obsługe do 1900mhz
Ta noctua jest wspaniałą, super wydajność i niesłyszalna, moge Ci zapewnić że zachowa się lepiej niz Zalman i Scythe
jutro już ostatecznie kupuje ten komp i
zastanawiam się bo
Noctua jest już nowasza U12P czy nie lepiej wybrać ten nowszy model?
i co z obudową (jakaś najlepsza i najcichsza z zasilaczem u góry)
oraz zasilaczem zqasilaczem ( nie musi mieć zbendnych portów do dodatkowych kart graficznych których nie będę używać bo nie gram w gry najlepiej żeby miał odpinane ksabelki i był przeznaczony do podłączenia min. 11 dysków na raz + podkręcony procesor i ramy oczywiściście wszystkie wiatraczki mają najciszej pracować jak to jest tylko możliwe najcichsze na rynku !)
pozdrawiam! będę bardzo wdzięczny za doradę !
Co do zasilacza bierz corsairs hx 620w, a co do obudowy to niestety musisz poszukać sam, są owszem fajne ale kosztują nawet 4tysie, jak się nie myle musi być big tower, a więc z tych mały wybór i kosmiczne ceny, sorry ale tu ci nie doradzę.
Co do waitrakó to najlepsze są noctua 120mm, ale one są prawie po 60zł/sztuka, jeżeli jesteś w stanie kupić takie to szczerze polecam, dokładniej chodzi o te ;
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum