Wysłany: 2008-07-20, 15:16 Co powiecie o tym zestawie?
Witam, zamierzam sobie sprawić nowy komputer a nie bardzo znam się na sprzęcie. Mam pare dylematów m.in : laptop (słaby) czy PC (średni), Windows XP (ztuningowany na Viste) czy Windows Vista, lepszy procesor czy więcej pamięci itp. no to teraz opisze wam dokładniej moje problemy...
Potrzebuje komputer który ma służyć w średnim stopniu do gier (czyli nie chce na nim non-stop grać w najnowsze gry tylko od czasu do czasu popykać w jakąś nowszą gierke), zajmuje się programowaniem i często potrzebuje dużo pamięci bo komp mi sie wiecha przy tym co robie, na tym kompie będe miał dwa systemy operacyjne: Windows XP lub Vista i Linux lub UNIX (jeszcze nie jestem pewny). Za cały Komp nie moge zabulić więcej jak 2300zł więc jest pewne ograniczenie. Oto jaki komp jak narazie ojciec chce mi złożyć:
~ Karta z zestawem komputerowym
Jeszcze do tego jest pewna sprawa. Jakby się przyjrzeć to gościu który pisał (zaznaczał te kropki) wybierał jakby najdroższy sprzęt. Przykładowo czym różni się płyta główna
GIGABYTE Intel GA-81945PL-S3P od GIGABYTE Intel GA-P35-DS3 Bo u tego gościa różni je cena 130zł, taka płyta to chyba tylko dla super graczy jest... No nie wiem skomentujcie ten zestaw na podstawie TYLKO tej karty i wybierzcie znając moje wymagania sprzęt dla mnie z tej karty, ale rozważajcie ceny sprzętu...
Teraz pytania:
- jaki rodzaj komputera bedzie dla mnie lepszy? Powiecie "to zależy od ciebie", "to zależy od tego co chcesz na nim robić". No więc zamierzam głównie na nim programować, pisać programy, korzystac z internetu, troche grać, innymi słowy w pełni wykorzystywać komputer. Zależy mi na laptopie ponieważ często w wielu miejscach potrzbuje kompa, jak jestem w parku, w restauracji, u rodziny a w domu nie lubie non-stop siedzić na jednym krześle w jednej pozycji szczególnie kiedy dużo pisze. Z laptopem mógłbym się położyc na łóżku w drugim pokoju i dalej spokojnie sobie pisać... Tylko czy znajde takiego optymalnego laptopa do 2300zł...
- jaki system główny polecacie? Windows XP Pro (zwykły czy x64) czy Windows Vista. Jeśli XP to będzie ztuningowany graficznie i użytecznie na styl Visty. Na systemie głównym będe troche programował, ale głównie na nim będe grał, na nim bede spędzał więcej czasu i na nim bede więcej się "bawił"
- który system jako podrzędny polecacie? Linux czy UNIX. System podrzedny będzie miał mi służyć głównie do programowania, nauki działania tego systemu i działania internetu (UNIX). Na nim też zamierzam wgłębić się w świat Hakerstwa jeśli ktoś czytał szkołe hakerów to napewno będzie wiedział o co mi chodzi i jakiego systemu potrzebuje.
- Czym różni się Linux od UNIX'a I czym różni się Linux od SUSE Linuxa, no i co to jest FreeBSD
Z góry bardzo wam dziękuje, temat długi, pytań sporo ale naprawde jestem tu w kropce bo ja się na tym nie znam i nie chce przepłacić, kupić złego sprzetu...
_________________ Pozdrawiam
Programista to osoba wytrwała psychicznie, dążąca do swojego celu i nie poddająca się! Nie kazdy może nazywać się programistą ja na szczęście moge...
Wysłany: 2008-07-20, 16:24
tylko najlepiej by było jakbyś wybrał sprzęt z tej karty co podałem bo musze w tym właśnie sklepie złożyć kompa no i było by dobrze gdybyś złożył w miare tańszy od tego co gościu proponuje...
[ Dodano: 2008-07-20, 17:28 ] PRZEPRASZAM, pomyłka potrzebuje kompa do 1500 zł, okazuje się że 2300 ojciec mi mówi że razem zapłaci bo dał już za monitor 800zł, dlatego potrzebuje kompa za 1500zł złożyć...
Programista to osoba wytrwała psychicznie, dążąca do swojego celu i nie poddająca się! Nie kazdy może nazywać się programistą ja na szczęście moge...
Timpler
Ostatnio zmieniony przez timpler 2008-07-20, 16:29, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-07-20, 16:30
właśnie na innym forum też mi tak mówią że najlepiej w apollo ale ja nie wiem czy moge bo mój starszy uparl się że w tym sklepie ma być bo w tym sklepie "tanio" i ma tam zaufanego przyjaciela co składa kompy... No jakbyś mógł to spróbuj mi złożyć kompa w apollo...
Wysłany: 2008-07-20, 16:45
dzięki bardzo tylko zapomniałem coś dodać, jednak potrzebuje kompa do 1500zł i do tego bez myszki, klawiatury i innych bajerów TYLKO komp w obudowie, mógłbyś jeszcze raz mi coś takiego wymixować? Sorry że tak mące ale się wtedy pomyliłem, aaa i HDD najlepiej jakby był w granicach 250-350GB
Wysłany: 2008-07-20, 16:47
Z tej kartki można złożyć zestaw części ale do gier z 2000roku więc i programy dobrze by na nim nie chodziły,też się zastanawiałem nad Qadem ale on ma bardzo słabe opinie,gorszą szyne FSB i gorszą wydajość i lepszy będzie E8400.
Wysłany: 2008-07-20, 17:10
no dzięki bardzo ale wiesz co jest w tym najśmieszniejsze? Że gdy przeglądam detale sprzętu (czyli klikam na twoje linki) to co 3-4 produkt występuje we Wrocławiu a większosć nie i to moze być najwiekszy problem... Bo co z tego że ja sobie złoże kompa w sieci jak go nie kupie we Wrocławiu a jeśli chodzi o zapłate kartą i przesyłke to nie da rady bo ojciec ma teraz coś z kartą i nie może nią płacić...
Wysłany: 2008-07-20, 17:49
Ale oni ściągają ze swojego głównego magazynu do np.Wrocławia w 2-3dni i tam ci złoża i możesz zapłacic przy odbiorze.
[ Dodano: 2008-07-20, 18:52 ]
Z moim było to samo ale złożyli mi chodź musieli sprowadzić większość części to towar dostałem do domu czyli do łodzi z krakowa w 4dni razem ze złożeniem i sprowadzeniem części.
Wiek: 21 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 112 Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-07-22, 13:22
Patryks, weź się chłopie zastanów co Ty piszesz wogóle.
8800gt albo 9600gt ? W tej chwili nie opłacalne. Warto dołożyć do Radka 4850 - sporo wyższa wydajność.
Płyta DFI DK P35 T2R/S, ASUS P5Q, P5Q-E w zależności czy kasy Ci zostanie.
Ram: OCZ Platinum Rev.2 2x1GB albo GoodRam Pro (doższy, ale lepszy do OC)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum