JA bym proponował sklep: sprzetkom.pl lub apollo.pl lub esc.pl
I zestaw brałbym:
Intel Core2 Duo E8200 2,66GHz (S775) BOX
Asus P5Q/MSI P45 neo-f/ DFI blood iron (zależy od kasy)
OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium Rev2 CL4-4-4
Radeon 4850 PowerColor 512MB 2xDVI (PCI-E) (żadnego gigabyte ani ASUSA!)
Samsung SpinPoint F1 320 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ)
Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W bulk (polecam dołożyć do corsair 450W)
+ buda która ci się podoba.
RAdziłbym dopłacić do tego zesatwu z P5Q, naprawdę warto nawet gdyby miał to być tańśzy monitor.
[ Dodano: 2008-07-22, 15:29 ]
timpler napisał/a:
Witam, zamierzam sobie sprawić nowy komputer a nie bardzo znam się na sprzęcie. Mam pare dylematów m.in : laptop (słaby) czy PC (średni), Windows XP (ztuningowany na Viste) czy Windows Vista, lepszy procesor czy więcej pamięci itp. no to teraz opisze wam dokładniej moje problemy...
Potrzebuje komputer który ma służyć w średnim stopniu do gier (czyli nie chce na nim non-stop grać w najnowsze gry tylko od czasu do czasu popykać w jakąś nowszą gierke), zajmuje się programowaniem i często potrzebuje dużo pamięci bo komp mi sie wiecha przy tym co robie, na tym kompie będe miał dwa systemy operacyjne: Windows XP lub Vista i Linux lub UNIX (jeszcze nie jestem pewny). Za cały Komp nie moge zabulić więcej jak 2300zł więc jest pewne ograniczenie. Oto jaki komp jak narazie ojciec chce mi złożyć:
~ Karta z zestawem komputerowym
Jeszcze do tego jest pewna sprawa. Jakby się przyjrzeć to gościu który pisał (zaznaczał te kropki) wybierał jakby najdroższy sprzęt. Przykładowo czym różni się płyta główna
GIGABYTE Intel GA-81945PL-S3P od GIGABYTE Intel GA-P35-DS3 Bo u tego gościa różni je cena 130zł, taka płyta to chyba tylko dla super graczy jest... No nie wiem skomentujcie ten zestaw na podstawie TYLKO tej karty i wybierzcie znając moje wymagania sprzęt dla mnie z tej karty, ale rozważajcie ceny sprzętu...
Teraz pytania:
- jaki rodzaj komputera bedzie dla mnie lepszy? Powiecie "to zależy od ciebie", "to zależy od tego co chcesz na nim robić". No więc zamierzam głównie na nim programować, pisać programy, korzystac z internetu, troche grać, innymi słowy w pełni wykorzystywać komputer. Zależy mi na laptopie ponieważ często w wielu miejscach potrzbuje kompa, jak jestem w parku, w restauracji, u rodziny a w domu nie lubie non-stop siedzić na jednym krześle w jednej pozycji szczególnie kiedy dużo pisze. Z laptopem mógłbym się położyc na łóżku w drugim pokoju i dalej spokojnie sobie pisać... Tylko czy znajde takiego optymalnego laptopa do 2300zł...
- jaki system główny polecacie? Windows XP Pro (zwykły czy x64) czy Windows Vista. Jeśli XP to będzie ztuningowany graficznie i użytecznie na styl Visty. Na systemie głównym będe troche programował, ale głównie na nim będe grał, na nim bede spędzał więcej czasu i na nim bede więcej się "bawił"
- który system jako podrzędny polecacie? Linux czy UNIX. System podrzedny będzie miał mi służyć głównie do programowania, nauki działania tego systemu i działania internetu (UNIX). Na nim też zamierzam wgłębić się w świat Hakerstwa jeśli ktoś czytał szkołe hakerów to napewno będzie wiedział o co mi chodzi i jakiego systemu potrzebuje.
- Czym różni się Linux od UNIX'a I czym różni się Linux od SUSE Linuxa, no i co to jest FreeBSD
Z góry bardzo wam dziękuje, temat długi, pytań sporo ale naprawde jestem tu w kropce bo ja się na tym nie znam i nie chce przepłacić, kupić złego sprzetu...
Odpowiedzi na pyatania:
1. Tylko i wyłącznie stacjonarny
2. XP- nawet szef microsoftu przyznał że VISTA to porażka
3. Linux- rodzina systemów operacyjnych UNIX- reszta systemów innych niż linux i windows (chyba)
Linux ma wiele dystrybucji np. suse, ubuntu i odmian środowiska graficznego- kde, gnome. Każda dystrybucja jest inna i jest przeznaczona dla innych odbiorców. freebsd to nie linux. TO rodzina systemów BSD przeznaczonych pod najbardziej obaciążone serwery w internecie.
4. (płyta na 815 od P35) różnią się one chipsetami. 815 nie obsłuży nowych procesorów. Przy P35 także potrzebna będzie aktualizacja BIOSU. Minimum to teraz płyty na P35. Pozatym różnią sie chłodzeniem, wydajością jak i wyposażeniem.
[ Dodano: 2008-07-22, 17:21 ]
I jeszcze jedno- ten sklep z 1 postu ejst strasznie drogi. Za 205zł można mieć 8600GTS a nie 8600GT. I na 8600GT w życiu nie wykorzystasz 512mb. Pozatym zasilacz ci padnie. I sklep nie jest profesjonalny ( nie pisze się PC667 tylko PC5300, PC nei oznacza ilości mhz na ramie!)
Wysłany: 2008-07-29, 13:02
sorry że tyle nie odpisywalem ale nie było mnie w polsce. no to tak, jak mówiłem moj ojciec uparł się na ten sklep bo ufa temu swojemu koledze, Zamówił te części które mi radziłscie, szkoda tylko że okazuje się że mi źle poradził patrykss12, okazuje się komp źle złożony, niepołacalnie, no trudno tak mi poradziliście. Teraz już kompa prawie mam czekam już tylko na płyte foxconna i w poniedziałek go kupuje.
_________________ Pozdrawiam
Programista to osoba wytrwała psychicznie, dążąca do swojego celu i nie poddająca się! Nie kazdy może nazywać się programistą ja na szczęście moge...
Zestaw nie taki zły jedynie ja bym się czepił gigabyte jako producenta grafiki. Jest on średni/słaby. I jeśli programujesz to brałbym E8200 nawet kosztem grafiki
Patryks, weź się chłopie zastanów co Ty piszesz wogóle.
8800gt albo 9600gt ? W tej chwili nie opłacalne. Warto dołożyć do Radka 4850 - sporo wyższa wydajność.
Płyta DFI DK P35 T2R/S, ASUS P5Q, P5Q-E w zależności czy kasy Ci zostanie.
Ram: OCZ Platinum Rev.2 2x1GB albo GoodRam Pro (doższy, ale lepszy do OC)
Procek E8200
Jak kolega wyżej tej grafiki w ogóle się nie opłaca kupować teraz... a to dlatego że radeon jest tańszy i bije na głowe te GeForcy...
Wysłany: 2008-08-16, 11:53
Sory jeżeli jesteś na mnie obrażony tylko kompa w tamtej chwili za 1500zł lepszego nie dało się złożyć.A jeżeli uważacie że źle złożyłem to na innym forum podobny tylko z innym zasilaczem byłem za niego chwalony.Więc jeżeli uważacie mnie że nie umiem składać zestawów mogę zniknąć z tego forum na dobre.Więc co wybieracie??
A do SebaSonido mam pytanie jak się chciał zmieści z tym co podałeś w kwocie do 1500zł??
Pzrestańcie się kłucić chłopak kupił dobrego kompa, HD4850 jest bardziej opłacalna od 8800GT. Jak będzie potrzebował więcej mocy to podkręci sobie procka (tak do 3.5ghz idzie bez problemów)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum