Witam. W tym materiale opisze jak można sprawdzić nasze IP.
Pierwszym sposobem jest wejście w Wiersz Poleceń lub wejście w niego przez uruchom wpisując komendę cmd.
Gdy już jesteśmy w Wierszu poleceń wpisujemy ipconfig.
Mamy następujące opcje (jakimi jesteśmy podłączeni do internetu)
Karta sieciowa WiFi (połączenie np przez AP) Karta Ethernet (połączenie np od Routera kablem) karta tunelowa *1,2,3,4,5,6 (m.in kabel prosto do komputera)
Drugim sposobem jest sprawdzanie IP przez internetowe serwisy które to oferują m.in http://www.mojeip.eu/. Inne można znaleźć w Googlach
Ode mnie to tyle. Dziękuje i pozdrawiam
Materiał udostępniony wyłącznie dla form info-pc.org
Wysłany: 2008-06-29, 10:42
Dodam jeszcze, że jest jeszcze jedna możliwość sprawdzenia naszego IP którego kolega nie wymienił. Otóż klikamy na ikonę dwóch komputerów na pasku po prawej stronie:
Powinno nam się pojawić takie okienko lub podobne:
W zależności od systemu operacyjnego (xp profesional lub home) lub usługodawcy internetowego ( nie wiem w 100% od czego to zależy ) będziemy mieli podany adres IP już w zakładce "Ogólne" lub tak jak w moim przypadku w zakładce "Szczególy"
We wszystkich systemach począwszy od XP w dól można sprawdzić IP w taki sam sposób. Nie jestem pewny czy w MS Vista jest tak samo. W poniedziałek zamieszczę sprostowanie co do tego systemu.
_________________ Wiara potrafi czynić cuda. Trzeba tylko mocno wierzyć.
Wysłany: 2008-07-02, 08:09
Co do MS Vista to klikamy na ikonkę dwóch komputerów po prawej stronie na pasku menu => wybieramy opcje "Centrum sieci i udostępniania" => następnie z menu po lewej w okienku które nam się otworzyło wybieramy "Zarządzaj połączeniami sieciowymi" => klikamy dwa razy na nasze połączenie => Powinno nam się pojawić okienko podobne do tego co w XP => klikamy na szczegóły i w tym okienku co się nam ukaże jest podany nasz adres IP.
_________________ Wiara potrafi czynić cuda. Trzeba tylko mocno wierzyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum