FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: BQ
2008-05-24, 10:42
Jak zrobić program?
Autor Wiadomość
Cienki 

Wysłany: 2008-05-19, 20:39   Jak zrobić program?

Witam chciałbym zrobić program podobny do tego:
http://simson-umbau.de/?s...ode=screenshots (do pobrania)
Kompletnie nic nie umiem, nie licząc html, ale to chyba się nie przyda,
Od czego mam zacząć,? w jakich programach mogę to robić?
I najważniejsze czy w ogóle jest realne żebym stworzył program podobny do tego wyżej ;)

Bardzo mi się nie śpieszy z tym programem, ale myślę ze w 1,5 roku powinienem to zrobić? <lol>

surex 
Wasz Pan i Władca :)

Wysłany: 2008-05-20, 16:47   

wiesz nie bardzo jestem w stanie zaczaić do czego ten link jest co podałeś bo all jest po niemiecku
możesz trochę bardziej przybliżyć o jaki program chodzi??

Cienki 

Wysłany: 2008-05-20, 17:32   

Coś też nie mogę znaleść :P

http://www.simmipage.de/index.php?cat=stw3d
Version 0.9b BETA ;)

surex 
Wasz Pan i Władca :)

Wysłany: 2008-05-20, 20:25   

Hmm...ambitne :P
-ja bym proponował zacząć od c++ albo c# (mnie urzekła wydajność c# ale i tak polecam zacząć od c++)
-praktycznie każdy kompilator do tych języków co podałem, najpopularniejszy jest DevC++
-będziesz musiał bardzo głęboko zagłębić się w sztukę DirectX albo OpenGL
-jest jak najbardziej realne żebyś stworzył taki program jednak będziesz potrzebować bardzo dużo chęci ponieważ na drodze do napisania czegoś takiego spotkasz się z licznymi dziurami i zagadnieniami gdzie google nie zawsze jest w stanie pomóc.
-jeśli będziesz się uczyć non stop tego programowania to może dasz rade, jednak masz nie wielkie szanse opanować taki zakres wiedzy w tak krótkim czasie

Mimo wszystko życzę powodzenia. ;)

B33RK4 
localhost

Wysłany: 2008-05-20, 23:11   

Daj sobie spokój z takim czymś, to jest tak jak fenomenalna "szkoła hakerów", która uczy dzieci, które nawet podstaw nie potrafią.

bl0x41ck 
..h4

Wysłany: 2008-05-23, 11:02   

Na razie spróbuj poczytać jakieś kursy C++. Jeśli zdecydujesz, że Cię to pasjonuje i wciąga i potrafisz się tego nauczyć to zdobąć sobie jakąś Symfonię C++ Standart J. Grębosza etc. i poczytaj :) Nie no po prostu tak ogółem, jak zaczynasz programować to naucz się pascala, potem przejdź do C/C++ i powodzenia życzę :)
na marginesie , takie aplikacje to już wymaga troszkę większej znajomości i umiejętności, bo grafika, openGL DirectX itd. Oj zaraz to ty takich programów pisał będziesz :)

B33RK4: Szkoła Hakerów --> stfu & lol

Cienki 

Wysłany: 2008-05-23, 12:27   

A co powiecie na komunikator na start? <lol>

marczak 
Wygadana bestia

Wysłany: 2008-05-23, 13:31   

ale czemu od razu rzucasz sie na gleboka wode? nie lepiej zaczac nauke od programow konsolowych?? Jakies proste projekty. Z czasem kiedy nabedziesz stosowna wiedze oraz zaczniesz myslec jak programista mozesz zaczac bawic sie w okienka.

bl0x41ck 
..h4

Wysłany: 2008-05-23, 13:35   

No spoko.. tylko teraz tak.
1) Naucz się programować w C
2) Jeśli piszesz np.; komunikator gadu gadu to poznaj protokół http://www.ggsender.ovh.org/protocol.html
Jeśli piszesz program konsolowy typu ekg to jest fanie, ale że ty pewnie chesz napisać okienkową aplikacje pod Windows no to jeszcze naucz się WinAPI żeby napisać GUI ;]

Nie uważasz, że to troche przesada nic nie wiedzieć i chcieć pisać nagle komunikator? A może najpierw napisz jakiś programik konsolowy w C++ najlepiej i pokaż nam go tu w tym temacie hmm ? Bo jakoś tak nie wierzę, że potrafisz taki materiał zrealizować w krótkim czasie.

marczak 
Wygadana bestia

Wysłany: 2008-05-23, 13:50   

Wiec jak widzisz nie tylko ja zachecam cie na poczatku do pisania programow konsolowych. Musisz wszystko ogranac. Nie da sie od razu pisac wielkich programow nie majac zielonego pojecia o programowaniu skladni jezyka etc. Tj nieosiagalne. Mozesz skorzystac z jakiegosc tutka, ale czy to Ci cos da? Bedziesz jedynie potrafil zrobic to co jest w nim opisanie, niekoniecznie pojmujac na jakiej zasadzie program dziala.

Larden 

Wysłany: 2008-05-23, 18:20   

Moim zdaniem zacznij od nauki C# ;) bardzo przejrzysty i łatwy do nauki język :) Moim zdaniem po roku czasu mógłbys juz komunikator napisać ;)

siara2134 
Programista Python

Wysłany: 2008-05-23, 20:23   

Szczerze ? jak już tutaj marczak wspomniał. Naucz się pisać proste pliki wsadowe w windzie. Jak się dobrze tego nauczysz to polecam Basha sie nauczyć. Możesz sobie ściągnąć jakiegoś linuxa albo wersje basha na windowsa i w nim nauczyć się skrypty pisać. Potem od podstaw C albo Pythona. Bardzo fajne podręczniki masz na wikibooks. I ja się nie zgodze aby potem uczyć się winapi.Jeżeli chcesz być przyszłym programista to do okienek ucz się czegoś innego (QT, GTK albo najlepiej TK/TCL)... Bo napiszesz za 2 lata, mega hiper komunikator. A tu nagle sie okaże ze ludzie chcą też kożystać z niego pod linuxem... I co ? Powiesz że nie zrobisz bo użyłeś winapi ?... Więc uczenie się tego dla mnie jest troche nie na miejscu w dzisiejszych czasach.

Pozdrawiam

bl0x41ck 
..h4

Wysłany: 2008-05-23, 21:10   

Jeśli będzie myślał monopolowo, to nauczy się WinAPI, bo wymaga więcej zaangażowania i czasu na naukę ale za to będzie pisał program pod Windowsa, który sprzeda. QT czy GTK łatwiej sobie przyswoić, więc z nich skorzysta później.
W sumie to dobry programista nie ogranicza się co do znajomości języka/konkretnych bibliotek no bo ubogość ogranicza jego możliwości zatrudnienia, a nie ma to jak być uniwersalnym. Dlatego powinien po prostu zdecydować się od czego zaczyna, ale sam musi się rozeznać w temacie ;)

siara2134 
Programista Python

Wysłany: 2008-05-23, 21:14   

No tak.... ale ja np. Uczę się pythona i TK. Bo tk bardzo ładnie się integruje z pythonem ;)

bl0x41ck 
..h4

Wysłany: 2008-05-23, 22:00   

No i jest wieloplatformowe ;) Ja pythona z qt integruję, choć aczynałem z Tk.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi