Wysłany: 2008-03-17, 20:38
dzieki. myslalem ze kompilator sam bedzie to mnozyl a jednak nie:) a mam jeszcze jedno pytanie co zrobic zeby ze np jak mam "3x+2+x-5 = -4 + 5 -x + 4x" to zeby mi wyliczylo ze
x=-4
Jeśli chodzi o zwykłe wstawienie zmiennej do wyrażania to chyba sobie poradzisz, bo post wyżej jest napisane co i jak. Myślałem, że chodziło ci o obliczenie równania.
kilka porad dla piszacego
w szkole podstawowej, nie wiem w ktorej klasie, uczy sie dzieci podstawowych operacji arytmetycznych
w tym priorytetow operatorow, czyli mnozenie i dzielenie jest na takim samym poziomie jak dzielenie, dodawanie i odejmowanie maja rowniez taki sam ale mniejszy od / i *
w C++ sytuacja jest taka sama
poza tym przy pisaniu programu nalezy skorzystac w jakis zrodel wiedzy teoretycznej
np w tym wypadku: http://pl.wikipedia.org/w...anie_kwadratowe
jak widac nie zostalo to zrobione
dodam tylko ze przyda Ci sie jeszcze funkcja sqrt z biblioteki <cmath>
nie chodzi o to zeby podac gotowy kod bo to bez sesnu
najwiecej wiedzy mozna zdobyc piszac samemu program
takze do dziela i pisz jak jeszcze cos nie bedzie dzialac ;-)
PS. Zamiast #include<iostream.h> uzywaj #include<iostream> :-)
Wiek: 19 Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 354 Skąd: z nienacka
Wysłany: 2008-04-08, 22:03
wiesz moze ja sie nie znam ale wg mnie to nie jest rownanie kwadratowe wiec sqrt nie bedzie tu potrzebne. Musisz napisac sobie jakas funckje ktora postara i sie obliczac rownania.
_________________ Gość Przeczytaj regulamin zanim zaczniesz przygode z forum.
Przed napisaniem nowego tematu uzyj opcji szukaj
Wysłany: 2008-04-09, 10:26
napisalem tak poniewaz odnioslem sie do tego:
norbi123 napisał/a:
a mam jeszcze jedno pytanie co zrobic zeby ze np jak mam "3x+2+x-5 = -4 + 5 -x + 4x" to zeby mi wyliczylo ze
x=-4
Jak widac jest to rownianie 1 stopnia, wiec sqrt bedzie zbedne.
Sqrt bedzie potrebne jedynie do funckji z 1programu w ktorym rzeczywiscie obliczy miejsca zerowe.
Wiec sie znam:D
btw. majac rozszerzona matematyke potrafie rozroznic rownanie stopnia 1 od kwadratowego
_________________ Gość Przeczytaj regulamin zanim zaczniesz przygode z forum.
Przed napisaniem nowego tematu uzyj opcji szukaj
Wysłany: 2008-04-09, 11:24
wiem ze rozwiazanie jest bledne, i nie jest to nasza wina lecze norbi123 ktory zle napisal program(program zle mu liczy miejsca zerowe) widocznie albo znalazl zly wzor albo zapomnial pierwiastkowac delty. My tylko poprawilismy program aby sie wykonal, bo jak zapewnie widziales w jego programie brakowalo operacji mnozenia.
Widze ze spor trwa a ja tymczasem program napisalem program do liczenia tego typu rownan liniowych gdzie po jeden stronie i po drugiej macie jakies wyrazenia algebraiczne .. .;)
moze sie komus przyda
int main(int argc, char *argv[])
{
//=================Program do oblicznia rownan liniowych =================
int l=0;
int k=0;
int ll=0;
int kk=0;
double x=0;
double xx=0;
double y=0;
double yy=0;
double sumax=0;
double sumay=0;
double sumax2=0;
double sumay2=0;
//==============================Lewa strona ===================================
cout<<"Podaj ile w twoim rownaniu po lewej stronie wystepuje niewiadoma X "<<endl;
cin>>l;
cout<<"Podaj ile pozostaly licz wystepuje oprocz niewiadomych w twojej lewej stronie rownania"<<endl;
cin>>k;
//cout<< " Podaj wspolczynniki przy X-ach po lewej stronie twojego rownania " <<endl;
for(int i = 0 ; i< l; i++)
{
cout<< " x = " <<endl;
cin>>x;
sumax += x;
}
cout<<"Podaj ile w twoim rownaniu po prawej stronie wystepuje niewiadoma X "<<endl;
cin>>ll;
cout<<"Podaj ile pozostaly licz wystepuje oprocz niewiadomych w twojej prawej stronie rownania"<<endl;
cin>>kk;
for(int i = 0 ; i< ll; i++)
{
cout<< " x = " <<endl;
cin>>xx;
sumax2 += xx;
}
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum