Chciałbym się nauczyć jakiegoś języka programowania.
Myślałem o C++ ale w nim nie da się chyba robić aplikacji typu kalkulatory itp. Słyszałem że taki rzeczy się robi w Delphi.
Więc moje pytanie: co polecacie? Jakiego języka lepiej się uczyć?
to zalezy na jakim jestes etapie
jezeli wogole nigdy nie miales nic wspolnego z programowanie to na poczatek poleam pascala
wiem ze przestarzaly ale do nauki doskonaly, poza tym wyrabia dobre nawyki
potem mozesz wziasc sie za Jave lub C/C++ ale o Delphi zapomnij
ja bym polecil C#, glownie ze wzgledu na Visual Studio
Wysłany: 2008-05-04, 18:28
Master napisał/a:
A w C++ to chyba raczej programy konsolowe? BVo chyba takich aplikacji typu kalkulator, notatnik nie zrobi?
No z tym to mnie rozśmieszyłeś. W C++ tylko aplikacje konsolowe?? A słyszałeś kiedyś o czymś takim jak WINAPI? Po za tym chyba grasz w gry komputerowe od czasu do czasu więc zdradzę ci pewien sekret. Otóż to one są pisane właśnie w C++. No ale dobra ostatecznie można ci to wybaczyć bo sam kiedyś byłem na takim poziomie.
PS: Aha jak będziesz gotowy by zacząć naukę C++ to zakup sobie DWUTOMOWA "Symfonię C++" Jerzego Grębosza. Jak się postarasz to zrobi z ciebie guru. 8-)
Wiek: 19 Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 354 Skąd: z nienacka
Wysłany: 2008-05-05, 11:19
[quote="Rejmond"]
Master napisał/a:
PS: Aha jak będziesz gotowy by zacząć naukę C++ to zakup sobie DWUTOMOWA "Symfonię C++" Jerzego Grębosza. Jak się postarasz to zrobi z ciebie guru. 8-)
Oj juz tak nie chwalcie tej symfonii. Jak dla mnie to w niej nie ma nic godnego polecenia. Tylko strata sporej kasy. Jak juz musisz to sciagnij sobie ja w formacie pdf i bedzie za free. Ale i tak nie wiem czy znajdziesz w niej cos dla siebie. Moze i dla poczatkujacego moze stac sie pomocna, ale pozniej bedzie tylko zajmowac miejsce na polce.
_________________ Gość Przeczytaj regulamin zanim zaczniesz przygode z forum.
Przed napisaniem nowego tematu uzyj opcji szukaj
Wiek: 21 Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 50 Skąd: /usr/bin/swiftfox
Wysłany: 2008-05-05, 15:21
Nie ma się co zastanawiać odrazu C++, później gdybyś chciał zająć się aplikacjami webowymi, wtedy masz łatwiejszy start, bo php ma zbliżoną składnie do C++.
Jeśli chodzi o kursy, to jest jedno, bardziej liczy się własna inicjatywa i pomysł na aplikację.
Wiek: 21 Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 50 Skąd: /usr/bin/swiftfox
Wysłany: 2008-05-05, 16:16
Nie rozumiem znaczenia czy dobry czy nie, na pewno podoła...Ja jak pisze program np, typowo konsolowy to otwieram kwrite i już, później tylko kompiluje go pod konsolką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum