FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
C++ czy Delphi
Autor Wiadomość
Swift 
Webmaster

Wysłany: 2008-05-05, 18:07   

Polskim językiem programowania jest Pascal, więc jak aragorn powiedział możesz spróbować. Pojmiesz o co chodzi w programowaniu, bo w innych językach jest to samo (albo prawie to samo) tylko nazwy poleceń się zmieniają (np. w c++ masz "cout" a w pascalu "writeln").

AraGorN 
.NET Lover

Wysłany: 2008-05-05, 18:29   

Swift, po pierwsze nie lubie jak ktos pisze moj nick z malej litery
a po drugiej powiedz mi w ktorym miejscu Pascal jest polski/po polsku?
troche go zna i jakos nie zauwazylem...
jedynym znanym mi jezykiem programowani po polsku jest LOGO

Do Pascala uzywam TMTPascal, jak nie znajdziesz to napisz PW to Ci przesle
Do C/C++ uzywam Deva i on jest po polsku

Rejmond 
Programista C++/C#

Wysłany: 2008-05-05, 19:15   

Master napisał/a:

Oj juz tak nie chwalcie tej symfonii. Jak dla mnie to w niej nie ma nic godnego polecenia. Tylko strata sporej kasy.

W tej książce godnym polecenia jest język w jakim została ona napisana. Naprawdę nie wiem jak można lepiej przekazać tak dość sporą wiedzę początkującym programistom C++. Oczywiście to jest moja opinia a gust nie podlega dyskusji.

Master napisał/a:

Tylko strata sporej kasy. Jak juz musisz to sciagnij sobie ja w formacie pdf i bedzie za free.

Ta książka nie jest droga jak na 1200 stron. Po za tym nie wiem co to za admin forum komputerowego co zachęca do kradzieży.

Edit Sabo: Polskie prawo nie zabrania ściągać plików z internetu, pod warunkiem że chce sie zachęcić do kupna oryginału i taki plik nie będzie przetrzymywany więcej niż 24h...

Swift 
Webmaster

Wysłany: 2008-05-05, 19:24   

AraGorN, nie mam czasu bawić się w przyglądanie, która literka w twoim nicku jest duża, a która mała...

Machnąłem się, rzeczywiście Pascal nie jest polski, z tym że ja mam polski kompilator... :/
Haha ale siara ;P

AraGorN 
.NET Lover

Wysłany: 2008-05-05, 19:47   

Swift, ja nie mowie o tym zebys dokladnie pisal wszystkie literki, ale patrzal na pierwsza :P
wiem, moze dziwne ;)

Rejmond, popieram Twoje zdanie o Symfonii
dla poczakujacego programisty to idealna ksiazka

grzonu 
Programista C/C++

Wysłany: 2008-05-10, 10:40   

ja zawsze bede za c++ bo to jednak jezyk przyszłości :)
pozatym jak ktoś ma zamiar zająć się programowaniem zawodowo to c++ jednak obowiązkowy bo aplikacje sa lepiej wspieranie przez m$ i sa wydajniejsze

Fire 
Ip.

Wysłany: 2008-05-27, 11:42   

kompilator DevC++ z graficznym interfejsem - nie polecam ale moze sie Wam spodoba

Stary ale jary wink.gif kompilator z DOS-owym textowtym interfejsem (od niego zaczynalem - swietny pod 9x)

Najlepszy kompilator Borlanda - dziala z wiersza polecen!
Borland 5.5 C++ kompilator

Wspomne jeszcze ze ze strony www.borland.pl mozna sciagnac bezplatnie Borland C++ Buildera 6 Personal - trzeba sie tylko zarejestrowac - do pobrania jest 130MB! czyli 10x wiecej niz w przypadku DevC++.

W razie problemow piszcie tu wszystko - pomagajcie sobie wzajemnie! Wiele osob zaczelo swoja przygode z C++ - dolacz do nich i Ty! Zas Wy ktorzy juz przebrnaleiscie przez wstep do kompilatorow i poczatkow skladni dzielcie sie swoja wiedza z innymi smile.gif

bl0x41ck 
..h4

Wysłany: 2008-05-27, 15:49   

Nie angażuj się w Delphi ( moim zdaniem złe nawyki pisania kodu przy tym złapiesz ). Zacznij sobie od paru kursów w pascalu i naucz się pisać kod źródłowy i kompilować go, a później przejdź do C++ i zobaczysz, że nie pożałujesz swojej decyzji. Na prawdę warto. nie korzystasz z RAD, komponentów etc. Piszesz kod źródłowy w DevC++ pod Windą albo KDevelop pod Linuxem.
Znając C++ możesz szkolić i przyswajać sobie kolejne języki programowania, w końcu im więcej języków znaczy tym lepszym jesteś programistą.

nygga 
super heros

Wysłany: 2008-05-27, 18:36   

Fire napisał/a:
kompilator DevC++ z graficznym interfejsem

bullshit, devcpp to tylko gui, korzysta standardowo z gcc bodajże wersji 3.*
Fire napisał/a:
Najlepszy kompilator Borlanda - dziala z wiersza polecen!
Borland 5.5 C++ kompilator

a to czasem borlandowskie kompilatory nie miały własnej troszke odmiennej implementacji c++? ;)
a i wskaż mi kompilator który nie działa z "wiersza poleceń"? ;)

grzonu 
Programista C/C++

Wysłany: 2008-05-28, 20:54   

nygga napisał/a:
Fire napisał/a:
kompilator DevC++ z graficznym interfejsem

bullshit, devcpp to tylko gui, korzysta standardowo z gcc bodajże wersji 3.*

zastanowiłeś się co napisałeś ??
masz racje że to tylko gui ale powiedz mi jak gcc może kompilować kod c++ w ktorym przykładowo używam sobie KLASY string ??
używa g++ do kompilacji projektów w C++ a gcc do projektow w C.
Przeznaczony jest głównie jak nazwa sugeruje do c++

nygga 
super heros

Wysłany: 2008-05-28, 21:22   

owszem tak, użyłem nazwy określającej zbiór kompilatorów, zachęcam zajżeć do katalogu deva jeżeli myślisz że ichniejszy mingw zawiera tylko g++. zreszta zapraszam też na gcc.gnu.org
gcc.gnu.org napisał/a:
GCC, the GNU Compiler Collection
The GNU Compiler Collection includes front ends for C, C++, Objective-C, Fortran, Java, and Ada [...]

raguel 

Wysłany: 2008-05-29, 18:34   

bl0x41ck napisał/a:
Nie angażuj się w Delphi ( moim zdaniem złe nawyki pisania kodu przy tym złapiesz ). Zacznij sobie od paru kursów w pascalu i naucz się pisać kod źródłowy i kompilować go, a później przejdź do C++ i zobaczysz, że nie pożałujesz swojej decyzji. Na prawdę warto. nie korzystasz z RAD, komponentów etc. Piszesz kod źródłowy w DevC++ pod Windą albo KDevelop pod Linuxem.
Znając C++ możesz szkolić i przyswajać sobie kolejne języki programowania, w końcu im więcej języków znaczy tym lepszym jesteś programistą.

Jakich to złych nawyków uczy Delphi? Chyba takich samych jak C++Builder, czy Visual Studio. Poza tym pozdrawiam i życzę powodzenia w pisaniu programów pod windę, czy linuksa bez środowisk RAD, to tak jak z tym dowcipem o programistach Delphi na początku tego topicu. Kto teraz w ogóle piszę programy komercyjne i niekomercyjne bez środowisk RAD? Pytanie: po co, skoro wszystko masz już wyłożone na talerzu, pozostaje ci jedynie radosna konsumpcja.

Moja rada, jeśli chcesz się nauczyć naprawdę dobrze programować, zacznij od programików konsolowych, a gdy zaczniesz już "czuć" temat przesiądź się na jakieś środowisko graficzne, np. Visual C++ (sam używam Code Geara, z przyczyn zawodowych, ale nie wiem czy jest to środowisko ogólnie dostępne). W momencie kiedy poczujesz się dobrze i na obiektach będziesz mógł mówić o sobie jako o dobrym programiście.

Co do wyboru C++/Delphi to taka kwestia osobista. Co ci bardziej pasuje, bo oba środowiska prezentują te same możliwości (tak w ogóle to czyste WinApi w Delphi też jest, jak z resztą wszystko co dostępne jest dla C++). Rozbieżności pojawiają się w momencie kiedy będziesz chciał zacząć programowanie zarabiać na życie - wtedy potrzeba będzie ci C++ (choć i dla programisty Delphi też zawsze coś się znajdzie).

bl0x41ck 
..h4

Wysłany: 2008-05-29, 21:11   

Każdy ma inne zdanie, ja jednak twierdzę, że przyszłościowy język to jest C++ a pisać nie trzeba w RAD, mozna w Devie sam kod pisać, ja nie korzystam z Visual'i.
Kto jak co lubi ale delphi moim zdaniem wcale nie przoduje nad C++. W sumie to programista Delphi powie, że lepsze Delphi a C++ powie lepiej o C++ tak więc warto spróbować obydwu języków. A no i co do opini o C++ - nie jest to język trudny do nauczenia ;)

raguel 

Wysłany: 2008-05-29, 22:04   

Z tym się zgodzę, Delphi na pewno nie wyprzedza C++, ale nie można powiedzieć że Delphi to jakiś tam szmelc bez przyszłości. Wiadomo każdy swoje chwali, ale chwalić != psioczyć na konkurencję :) . Z doświadczenia wiem, że Delphi często jest wykorzystywane w programach bazodanowych, więc póki co szybko nie zaginie. ;)

Benkowik 
Delphi it's my life

Wysłany: 2008-05-30, 13:49   

Tak, delphi to wspaniałe środowisko do baz danych. Robiłem próbę w którym języku idzie mi lepiej i gdy zaczynałem na sucho wypadło na delphi. Teraz nie żałuję. Wystarczy dobry kompilator (np. Delphi 7 Personal darmowy ale nie można obsługiwać baz dancyh - lub - Delphi 6 Enterprise wspaniały do tworzenia wszystkich rodzajów aplikacji i na bazach danych i też nie), dużo chęci i czasu no i dodatkowo na start wskazana jest dobra książka.

Naprawdę warto :) Delphi polecam ;)

Odpowiedz do tematu