Najpierw bym na miejscu niektórych osób poużywał innych systemów niż Windowsy a potem pisał. Co prawda Linux wywodzi się z Uniksa ale to było dawno temu. Podobieństwa są oczywiście, ale zostaje też dużo różnic. Obecnie uważa się że najpopularniejsze systemy Uniksowe jak FreeBSD nie nadają się na desktopa. Osoby tak twierdzące są oczywiście w błędzie. Trzeba mieć tylko więcej wiedzy z naciskiem na więcej by system działał tak jak trzeba. Za to jest idealny na serwery.
Ksiaze dzieki za sprostowanie, jeśli gdzieś się pomyliłem to przepraszam, jak już mówiłem dopiero od niedawna czerpię wiedzę na temat linux'a i ogólnie Unix'a ;-)
_________________ Próbowanie nauki hackerstwa w DOSie, Windows lub pod MacOS jest jak nauka tańca z gipsem na całym ciele.
Niby, taka jest powszechna opinia userów, najtrudniejszym systemem jest Gentoo wiadomo czemu. No ale szczerzeto nie jestem tego zdania.
Rczej nie ma trudnych dystrybucji. Moim zdaniem distra dzielą się na
- (najłtwiejsze) Mało konfigurowalne tekstowo, zaopatrzone w konfiguratory i narzędzia graficzne, np.: Mandriva
- (te niby najtrudniejsze) Szeroko konfigurowane bez wspomgających narzędzi graficznych i trzeba przy konsoli troche przy nich posiedzieć.
Te najtrudniejsze to wg. laików po prostu te, na które trzeba troszke czasu poświęcić.
Ja zaaczynałem od tej niby najtrudniejszej dla zaawansowanych dystrybucji Debian, żeby sprawdzić czy to prawda. Doszedłem do wniosku, że absolutnie nie jest to prawdą ;D
Zostawiam tu temat gentoo gdzie problemem dla laików może byc dostosowywanie systemu, flag kompilcji i tak dalej do sprzętu komputera, procka etc.
2. Najjednoduchší Linux? Asi Linux Mint, alebo PC Linux OS. Inak ja chystám team13 Linux, a ten bude ešte jednoduchší. (najjednoduchšie prky z Ubuntu + najjednoduchšie prvky z openSUSE, ani zarití windozáci sa na ňom nestratia)
Wiek: 21 Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 50 Skąd: /usr/bin/swiftfox
Wysłany: 2008-08-12, 16:59
Ja mam Gentoo i nie widze w nim nic trudnego, tylko każdy gada i gada jakieś pierdoły, może czasem irytuje z początku gdzie np firefox kompilował mi się ok 30 min, nowe jajko się kompilowało ok. 1godzinę Już Slackware jest bardziej skomplikowany gdzie nie ma nażędzia, które zainstaluje wszystkie zależności do softu, w Gentoo, emerge działa rewelacyjnie, sam instaluje wszystkie zależności, ustawienia flag USE z tym też nie ma większego problemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum