FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki linux?
Autor Wiadomość
Ksiaze 

Wysłany: 2008-05-26, 19:52   

Ubuntu bym sobie odpuścił, możesz się jedynie zrazić do Linuksa przez tą dystrybucję.

bl0x41ck 
..h4

Wysłany: 2008-05-26, 20:26   

Zrazić z jakiej racji? ;] Pytam z ciekawości, bo rzadko spotykam takie opnie...
Btw i tak Debian to dystrybucja, która w pełni oddaje charakter systemu linux, a bynajmniej ja uważam ją za najlepszą - to tylko moja opinia.

Ksiaze 

Wysłany: 2008-05-26, 20:32   

Na wielu forach się udzielam i na kazdym ktoś ma problem z Ubuntu, ale do rzeczy. Namówiłem znajomego na Linuksa, postawił Kubuntu i ja jako osoba, używająca Linuksa już ładnych parę lat nie mogła zrobić czegoś co na Debianie robię w ciągu paru sekund, Ubuntu narzuca dużo ustawień i mnóstwo czasu zajmuje odkręcenie tego, przecież ja tak nie chciałem. Już nie wspomnę o nieoficjalnych repozytoriach i tym mieszaniu z kluczami gpg. Dlatego sam nawet wrogowi bym tego nie polecił.

bl0x41ck 
..h4

Wysłany: 2008-05-26, 21:32   

No jest to prawdą, faktycznie zgodzę się teraz. Choć i tak moim zdaniem przoduje nad SUSE czy Mdv. Ale to tylko moje zdanie. Ogólnie nie ma dystrybucji idealnej, w każdej jest czegoś w nadmiar lub brakuje.

Wychodzi na to ;] że Debian mimo opinii dystrybucji dla zaawansowanych jest jednak odpowiednią dystrybucją dla każdego, no ale jak kto woli. Może i być Mandriva ale dla mnie jest ona zbyt naszpikowana graficznymi bajerami ala' Windows i .rpm

BQ 

Wysłany: 2008-05-29, 15:39   

A mi takie poleciło:
1. KateOS
2. Ubuntu Linux
3. Debian GNU/Linux
4. Fedora
5. Slackware Linux

Niebawem instaluje Debiana.

DrzetikS 
Członek OpenBrainz

Wysłany: 2008-05-31, 09:36   

Cytat:
Systemy operacyjne, które najlepiej spełniają podane przez Ciebie kryteria, to (w kolejności):

1. Fedora
2. Ubuntu Linux
3. openSUSE
4. Mandriva Linux
5. Debian GNU/Linux

akurat się z tym zgadzam ... Miałem Fedore, Ubuntu i Mandrive ... Nie próbowałem jeszcze openSUSE i Debiana :)

Ksiaze 

Wysłany: 2008-05-31, 12:11   

Michuk się postarał przy tym quizie, lecz zawsze wynik quizu warto skonsultować z ekipą udzielającą się na forum. W ten sposób wortal jakilinux.org stanowi świetny serwis, który pomoże wybrać dystrybucję nowym albo i też zaawansowanym użytkownikom.

mis456 
Hardwareowiec :)

Wysłany: 2008-05-31, 16:26   

BQ napisał/a:
1. KateOS
2. Ubuntu Linux
3. Debian GNU/Linux

Mi podobnie wyszło :)

Z tym że ja neidługo instaluję ubuntu lub kubuntu

nygga 
super heros

Wysłany: 2008-05-31, 19:20   

nie rozumiem was ludzie. nie potrafie zrozumieć.
zbyt wielką wagę przykładacie do wyboru pierwszego linuksa. jakiego linuksa wybierzecie tak naprawdę nie ma najmniejszego znaczenia! ci którzy mają wrócić do windowsa choćby zainstalowali najbardziej prostego/intuicyjnego/pięknego/user friendly/and so on linuksa i tak wrócą do windowsa. a pozostałym których w****** windows, rzygają przy starcie systemu widząc jego logo i mając przed oczami jego ułomności stale uniemożliwiającą im pracę (no offence ;) ), chcących odmiany i dostających ją w postaci linuksa, i tak po niedługim czasie go zmieni na innego. jestem tego pewien. to daje własnie linuks, a uniemożliwia windows - można zmieniać, dopasowywać, eksperymentować.

//ocenzurowano, ostatnie ostrzeżenie.

zeniTh

Ksiaze 

Wysłany: 2008-05-31, 19:48   

nygga, o takich osobach nawet nie myślę, instalują Linuksa tylko po to by udowodnić sobie że Linux nie jest warty uwagi i by w razie czego móc powiedzieć że przetestowali. 90% użytkowników Windowsa, którzy biorą udział w takich dyskusjach tak właśnie potraktowało Linuksa.

siara2134 
Programista Python

Wysłany: 2008-05-31, 22:15   

No własnie... Teraz siedze na viscie... Ale linuxa też używam i jestem zadowolony. Wystarczy troche pomyslec... i już sobie poradzisz na linuxie... Windows uczy klikania... Linux uczy myślenia :)

Pozdrawiam

pioytrula 

Wysłany: 2008-06-18, 18:29   

Nigdy nie używałem linuksa a mam ochotę spróbować - czy ktoś poleci mi wersję, z którą nie będę miał problemów i która mnie przekona do niego? Chce używać linuksa jako drugiego systemu na tym samym komputerze!

Ksiaze 

Wysłany: 2008-06-18, 18:41   

pioytrula, przekona do niego? Zacytuję tutaj "Przedwiośnie": "Kpisz czy o drogę pytasz?"
Nie ma takiej dystrybucji. To Ty musisz być pewny że chcesz używać Linuksa. To jest system, który jest trudniejszy od Windowsa, tzn wymaga myślenia, nie będzie gier itd. Jeśli jesteś pewien to zapraszam do zrobienia quizu na jakilinux.org i powiedzenia tutaj lub na forum JL do czego Ci Linux, jakiego oprogramowania używasz, sprzęt, jak masz podzielony dysk, jak łączysz się z netem.

pioytrula 

Wysłany: 2008-06-18, 19:30   

Uruchamiam Kubuntu7.05.1 Lubię się pobawić, a używam blueconnect (nie jestem zadowolony)! Ksiaze dzięki za zainteresowanie!

Ksiaze 

Wysłany: 2008-06-18, 19:41   

Niestety nie wiem jak to jest z blueconnectem, więc będziesz zmuszony poszukać czegoś na ten temat na forum.ubuntu.pl
Z doświadczenia z innymi użytkownikami odradzam zawsze Ubuntu, Kubuntu i inne. Zbyt dużo problemów macie. Ale zawsze możesz potem zmienić dystrybucję jak Kubuntu nie spodoba się.

Odpowiedz do tematu