Damn Small Linux jest na Debianie i jest o wiele mniejszy, mniej go tam na dysku + fluxbox na pokładzie i jedziesz w Diablo 2 W dodatku jeśli grasz pod BN to instaluj (Wine) tylko wersję Multiplayer, postaraj się to wszystko upchnąć i nie zapychać systemu, a jak masz jakieś pliki typu zdjęcia czy parę plików muzycznych to jeśli nie używasz czegoś to taruj/bzipuj i dasz radę.
Ogólnie polecam poszerzenie dysku, wybierz się po nieco większy dysk do serwisu, takie małe nie wiele kosztują a zawsze coś.
Tak btw to jeśli masz pendrive... Instalował mój kolega kiedyś grę Counter Strike 1.6 na pendrive, potem podłączał go do jakiegoś kompa i odpalał grę z dysku przenośnego ;] Kombinuj
odporúčam SAM Linux (2008 rc1), je rýchly, malý, s XFCE 4, pekným vzhľadom, má LiveCD, ide nainštalovať ja na USB, obsahuje Adobe Flash Player, Skype, ... a je založený na PCLinuxOS (apt-get + rpm).
Wysłany: 2008-08-11, 20:53
Po pierwsze to nie ma chyba takiej dystrybucji co zajmuje 500 mb, więc musisz zainwestować w dysk. Mandriva do swobodnego działania potrzebuje jakieś 13gb plus swap. W twoim wypadku 14 gb. Linux potrzebuje tylko 4 gb plus swap. Niestety ale na takim dysku nie pojedziesz daleko Poza tym jeśli chcesz zainstalować D2 to licz się z tym, że wszystkie ustawienia muszą być na minimum bo linux oprócz obsługi gry musi jeszcze emulować system windows aby gra mogła normalnie chodzić, więc wymagania gry rosną.
_________________ Wiara potrafi czynić cuda. Trzeba tylko mocno wierzyć.
Po pierwsze to nie ma chyba takiej dystrybucji co zajmuje 500 mb
Po pierwsze to są i to nawet sporo. Choćby DSL czyli inaczej DamnSmall Linux, ktory ma około 50mb.
Cytat:
Mandriva do swobodnego działania potrzebuje jakieś 13gb
Skąd takie bajki bierzesz? Miałem kiedyś Mdv na 8gb dysku i śmigało że aż miło, obecnie Debian ma 6gb na / a reszta pod /home. Lekkie głupoty wypisujesz.
Wiek: 21 Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 50 Skąd: /usr/bin/swiftfox
Wysłany: 2008-08-12, 16:49
lazaaaa, proponuje Ci instalację windows 98 se = po odchudzeniu ok. 300mb przynajmniej ja tyle kiedyś, bardzo dawno miałem i nie musisz się męczyć z wine etc. Ksiaze, DSL może mieć 50mb, ale czy razem z X'ami+ jakimś menadzerem okien (nie mówie już tu o srodowisku graficznym) typu fluxbox, window maker, do tego dochodzą aplikacje typu wine, etc więc spokojnie by się troche nazbierało tego. Same jajko to jakieś 20mb swoją drogą.
Moje Gentoo zajmuje jakieś 6GB wraz z oprogramowaniem.
Wysłany: 2008-08-12, 17:37
Ksiaze napisał/a:
Skąd takie bajki bierzesz?
Z własnego doświadczenia na przykład
Tak jak mówi mój poprzednik. Do samego systemu potrzebne są jeszcze jakieś programy do poprawnego działania i emulator. Sama instalacja mandrivy może i zajmuje mniej, ale dochodzą jeszcze aktualizacje plus dodatkowe programy. Poza tym jak każdy system potrzebuje trochę miejsca na działanie jak każdy system. W tych 14 gb zmieściłem swap partycje root plus dodatkowe oprogramowanie plus może jakieś piosenki.
_________________ Wiara potrafi czynić cuda. Trzeba tylko mocno wierzyć.
freemp3, taki specu a ciągle z Windowsa piszesz. Niech zainstaluje Debiana, jakiegoś lekkiego WM i jechane, wyjdzie jeszcze mniej bo około 1gb. A co myslisz że ma zainstalować GNOME czy KDE? Nie ważne jakie distro, ważne co zainstalował i jak ustawił.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum