Wysłany: 2008-03-27, 17:52 Instalacja drugiego systemu
Witam!
Chciałem mimo wszystko jeszcze raz wypróbować linuksa i w związku z tym zwracam się do was z prośbą, abyście wytłumaczyli mi proces instalacji linuksa tak, aby z windowsem nic się nie stało. Mam na płycie Kubuntu 5.10 (z gazetki "linux"), no ale niestety gdy wkładam ją do CDroma (na windowsie) nie widzę żadnego instalatora...
Możecie mi wytłumaczyć krok po kroku, jak zainstalować drugi system?
Wysłany: 2008-03-27, 18:29
ja to mogę opisać tylko "ogólnie" bo nie znam instalatora tego systemu żeby mieć zainstalowane 2 systemu należy mieć 2 oddzielne partycje (w przypadku takich samych systemów możliwe jest zrobienie ich na jednej partycji, ale nie jest to zbyt zdrowe ) jeżeli ich nie posiadasz to nie jest możliwe zainstalowanie tak różnych systemów nienaruszając zainstalowanego już XP (bo trzeba dysk podzielić na partycje, a podczas tego dane z dysku zostaną utracone)
wiec tak:
wkładasz płyte, restartujesz kompa i podczas ładowania przechodzisz do Bootmenu (jak jest że można włączyć bios, to naciskasz któryś z przycisków F, np. dla mojej płyty głównej jest to F8). Z listy wybierasz swój CD-rom z instalacją i "postępujesz zgodnie z instrukcjami" jak dojdziesz do wyboru dysku to musisz wybrać tą drugą partycje i sformatować ją żeby miała odpowiedni format pod linuxa (pamiętam że na fat32 działało ) potem dalej postepujesz zgodnie z instrukcjami. Co do wyboru różnych ustawień podczas instalacji żeby odpowiednio ustawić system to nie pomogę, bo nie znam się na linuxie Po zainstalowaniu instalator powinien sam wykonać taki miniprogram który pozwoli wybierać system
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum