FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
dystrybucja linuxa na serwer www
Autor Wiadomość
Ksiaze 

Wysłany: 2008-04-03, 15:29   

RoyalToni, bo piszesz głupoty. Dystrybucja bez interfejsu graficznego. Nawet takie SuSE możesz zainstalować bez iksów i świetnie nada się na serwer.
Nie zachowuj się już jak małe dziecko, do nikogo nie jestem negatywnie nastawiony, tylko zwracam uwagę że nie masz do końca racji. Jeśli chcesz to zapraszam na pw.

RoyalToni 
~~ pro master ~~

Wysłany: 2008-04-03, 17:33   

Ty uważasz, że to jest głupota. Moim zdaniem najbardziej goły Linux będzie odpowiedni, zresztą zobacz na mój poprzedni post i przeczytaj informację, które napisał autor podanej strony. Jest to przykład, jaki linux na jakiej maszynie jest odpowiedni na server. Po co mi SuSE, którego instalka ma kilka GB, jak można mieć szybszy i lżejszy system, a do stawiania servera taki właśnie on ma być. Jak Ci to nie pasuje, to nie stawiaj servera na podanym przeze mnie systemie, ja tylko odpowiedziałem grzecznie autorowi tematu.
Ja odebrałem treść Twojej odpowiedzi negatywnie i admin Ci napisał, żebyś nie prowokował kłótni -.-

Ksiaze 

Wysłany: 2008-04-03, 17:44   

Heh, a wiesz że można zainstalować SuSE też z sieci? :) Sam co prawda nie robiłem tego i też unikam takich przyjaznych dystrybucji ale jednak można. Wiesz na czym stoi np host.sk? Na Mandrivie i to przez długi czas mieli jajko dystrybucyjne. Jednak pomimo tego mają pare tysięcy jak nie już milionów użytkowników.

RoyalToni 
~~ pro master ~~

Wysłany: 2008-04-04, 13:01   

Wiem, ale po co ? Skoro jest do tego lepsza dystrybucja. Na SuSE można stawiać serwer i jak ktoś się uprze to może to zrobić, ale jest lepsze rozwiązanie, po co utrudniać sobie życie, chodzi mi o spowalnianie pracy serwera. SuSE po prostu jest za bardzo rozbudowany na sewer i za dużo ma dodatkowych rzeczy jak na serwer.

Edit Sabo: Długo się jeszcze zamierzacie kłócić? Jak widać autor tematu chce uzyskać waszą opinie, nie zależy mu na waszych kłótniach. Jeśli chcecie sie kłócić to proszę bardzo na gg albo na PW ale jak jeszcze raz zobaczę że sie kłócicie to będzie prezencik.

loganek 

Wysłany: 2008-04-04, 15:06   

ja bym na twoim miejscu(do autora tematu) zainstalował sobie najpierw UBUNTU albo jakąś inną dystrybucje, pobawiłbym się w tym pare miesięcy i przeszedł na FreeBSD

Zerg 
";,;"

Wysłany: 2008-04-04, 18:53   

Ubuntu, a do łatwiej konfiguracji polecam Ci webmina

pzdro

RoyalToni 
~~ pro master ~~

Wysłany: 2008-04-04, 22:00   

No to ja autorowi powtórzę mój post, bo może przez ten offtop nie przeczytał, a to mu się przyda.
Cytat:
Strona - www.skorpion.no-ip.info - zobacz sobie jak działa, a tu masz opis maszyny i systemu.
"Mój serwer to oddzielny komputer z wyprutymi zbędnymi rzeczami, dołożonym 16 gigowym dyskiem i uzbrojony w 312MB pamięci, całość dzielnie obsłuża stary Intel Celeron (Mendocino) 450 Mhz. Nie jest to super machina, jednak bardzo dobrze sobie radzi, tym bardziej, że całość napędza potężny Debian GNU/Linux 4.0. Instalka (Net Install) takiego systemu zajmuje niewiele ponad 150MB i nie zawiera nic więcej poza paczkami niezbędnymi do poprawnego działania systemu."

//Skąd wiesz że nie przeczytał? Autor nie udzielał się dawno w tym temacie, więc nie wiadomo czy przeczytał... Nie powtarzaj w takim razie postów; upomnienie. / Swift

lazaaaa 
kombinator $$

Wysłany: 2008-04-05, 17:01   

Cytat:
RoyalToni
czytałem nawet ten offtop. ta strona którą podajesz nie działa wiec można stwierdzić że nie był to zbyt profesjonalny sprzęt skoro nie działa

ty - tak do ciebie to jest, przestań używać znacznika [.you]

RoyalToni 
~~ pro master ~~

Wysłany: 2008-04-11, 10:53   

Hmm. być może strona jest w przebudowie, albo może coś się wydarzyło.
Gdy pisałem poprzedniego posta strona działała i to w miarę dobrze.

dagsoftware 
OS seer

Wysłany: 2008-08-11, 21:30   

na servre je dobrý CentOS, SLES (suse linux enterprise server) a aj Debian / Ubuntu.

lazaaaa 
kombinator $$

Wysłany: 2008-08-12, 01:46   

ciesze się że nadal temat jest podtrzymywany. wbrew twierdzeniom niektórych nadal jestem zainteresowany tematem

ty - tak do ciebie to jest, przestań używać znacznika [.you]

nygga 
super heros

Wysłany: 2008-08-12, 08:09   

a ja dalej swoje ;p
gentoo z profilem server/hardended stawiany z stage1. Przemawia za nim mnogość stabilnych i jednocześnie aktualnych pakietów (tak to fud w strone debiana ;) ), + instalujemy jedynie to co potrzebne. Dodatkowo jedna z najlepszych dokumentacji, obszerne wiki i potężne wsparcie społeczności na forum. No i śmiga u mnie na serwerku ;)

freemp3 

Wysłany: 2008-08-12, 12:38   

Na serwer jest dobra każda dystrybucja ;) Jednak niektóre są tworzone właśnie pod profesjonalne serwery a niektóre pod domowe/testowe. Według mnie najlepszą dystrybujcą pod serwer jest Red Hat. Fedora też jest dobra, ale ma wady które w red hat-cie zostały wyeliminowane.

Ksiaze 

Wysłany: 2008-08-12, 13:32   

Cytat:
Red Hat

A wiesz ile kosztuje RH?
RH darmowy został już dawno wycofany, teraz tylko za $, sam jednak na serwer zastanawiałbym się pomiędzy trzema dystrybucjami: Debianem, Slackware lub Gentoo. Ewentualnie FreeBSD.

freemp3 

Wysłany: 2008-08-12, 17:30   

Ksiaze napisał/a:
Cytat:
Red Hat

A wiesz ile kosztuje RH?
RH darmowy został już dawno wycofany, teraz tylko za $

A czy ja mówię, że jest darmowy :?:
Nie.
Powiedziałem że jest najlepszy według mnie.

Odpowiedz do tematu