FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy będąc kompletnym laikiem moge mieć Linuxa?
Autor Wiadomość
kicko 
Hardware Expert

Wysłany: 2008-03-10, 15:38   Czy będąc kompletnym laikiem moge mieć Linuxa?

Witam , linux jest wychwalany ale ja jestem kompletnym laikiem i niechciałbym się bawić w wpisywanie jakiś ciągów liter w konsole itd.

Czy jest wersja linuxa na podobnym poziomie technologicznym jak widnows?

Tzn. Żebym mógł pracować jak w windowsie , bez potrzeby wpisywania jakiś ciągów liter by uruchomić program ?

Swift 
Webmaster

Wysłany: 2008-03-10, 16:52   

Ja dzisiaj zainstalowałem "Kubuntu". Mówią, że jest dobre, ale wg mnie nie dorasta do pięt XPkowi. Zainstaluj sobie jakiegoś linuksa i sam zobaczysz, że nie jest warty uwagi...

kicko 
Hardware Expert

Wysłany: 2008-03-10, 17:00   

Być może ale ja chciałbym sprubować , to co polecacie dla kompletnego laika w sprawach linuxa ?

Assassin 
HardWare Master

Wysłany: 2008-03-10, 19:05   

Zainstaluj Gentoo albo Debiana , są proste w obsłudze

patrykmis3 
Początkujący Cracker

Wysłany: 2008-03-10, 19:33   

Niektore dystrybucje Linux'a zawieraja interfejs graficzny, np. Ubuntu albo np. Slackware przerobiony przez "Szkołe hakerów". A apropo do uzywania terminalu, to na poczatku nie ma to sensu i czesto ludzie uzywaja terminali dla szpanu. Dopiero gdy ktos naprawde sie wczuje i pozna troche komend to szybciej korzysta z terminalu niz interfejsu graficznego.

sabo 
SuperMod

Wysłany: 2008-03-10, 22:42   

możesz sobie zainstalować Mandrive albo PClinuxOS one mają środowiska graficzne na dość dobrze rozbudowanym poziomie ale jeśli masz kartę graficzną radeona to nie polecam instalacji Linuxa ponieważ nie mają takiego wsparcia jak geforce. I przy uruchamianiu środowiska graficznego w konsoli trzeba wpisać StartX lecz chyba nie zawsze czasem od razu ładuje się pulpit. Pozdrawiam

marczak 
Wygadana bestia

Wysłany: 2008-03-11, 15:04   

.WoJaK napisał/a:

Nie zgodze sie z toba. Zarowno Gentoo, Debian jak i Slackware nie sa to proste linuchy. Sama ich instalacja nie sprowadza sie do klikania dalej>dalej(Next>Next). Jesli jestes laikiem to zainstaluj sobie Suse lub Mandrive + KDE lub Gnome czyli srodowiska graficzne. Suse jest prostym linuxem na ktorym mozesz nauczuc sie podstaw.

patrykmis3 
Początkujący Cracker

Wysłany: 2008-03-13, 17:20   

marczak zgodzę się że Gentoo nie jest łatwym linuxem, ale są trudniejsze.

marczak 
Wygadana bestia

Wysłany: 2008-03-13, 23:46   

racja sa trudniejsze ale przeviez rozmawiamy o takim ktorego warto polecic laikowi. Wiec dlaczego za wszelka cene chcecie mu polecic cos co nie jest banalem? Przeciez on sobie nie poradzi.

patrykmis3 
Początkujący Cracker

Wysłany: 2008-03-14, 10:53   

Ja polecam na początek te od których sam zaczynałem, zaczynałem mianowicie od Slackware (lekko przerobionego) i Ubuntu. Nieprzecze że Slackware troche jest trudniejszy od Ubuntu, ale od Ubuntu trudniej znaleść coś prostszego (przynajmniej mi), i tak prawie teraz każdy linux używa środowiska grafricznego KDE ( prawie to samo co windowsowe ), wiec najtrudniejsza sprawą staje się tylko instalacja.

sabo 
SuperMod

Wysłany: 2008-03-14, 11:49   

A ja nadal twierdze że najłatwiejszym linuxem jest Mandriva dlaczego? Ponieważ instalacja tego linuxa sprowadza się (tak jak w windowsie) do klikania dalej... podobno w najnowszej mandrivie jest dodane wsparcie dla plików Windowsowych i nie trzeba instalować żadnych programów aby otworzyć plik np. exe, ale czy to prawda to jeszcze tego nie testowałem

robert225 

Wysłany: 2008-03-19, 10:06   Re: Czy będąc kompletnym laikiem moge mieć Linuxa?

KiceK napisał/a:
Witam , linux jest wychwalany ale ja jestem kompletnym laikiem i niechciałbym się bawić w wpisywanie jakiś ciągów liter w konsole itd.

Czy jest wersja linuxa na podobnym poziomie technologicznym jak widnows?

Tzn. Żebym mógł pracować jak w windowsie , bez potrzeby wpisywania jakiś ciągów liter by uruchomić program ?

Teraz jest całkiem inaczej w linuxie, masz eleganckie środowisko graficzne i podstawowe rzeczy bez problemów załatwisz klikaniem bez stukania w konsoli. Oferuje o wiele lepsze wodotryski systemowe niż dwie Visty wzięte razem.

Zerg 
";,;"

Wysłany: 2008-03-25, 12:03   

A ja polecam Ci ubuntu, łatwa instalacja, rozbudowane polskie forum (czyli jak będziesz miał jakiś problem to tam możesz się bez problemu kierować) i całkowicie spolszczony ;p

Płytki możesz zamówić całkowicie za darmo(około 3 płyt + naklejki ;d)

UBUNTU
KUBUNTU
EDUBUNTU

pzdro

grzonu 
Programista C/C++

Wysłany: 2008-03-25, 13:44   

Assassin napisał/a:

Ro****ałes mnie tym wiadziałeś ty człowieku kiedys samą instalacje Gentoo?

Najprostrzy linux to chyba mandriva co nie znaczy ze najlepszy.
Pozatym co do konsoli to w Linuxie nie zrobisz wiele w X`ach jak chcesz juz kożystać z Linuxa to radze ci się zaprzyjaźnic z konsolą

Edit Sabo: Najpierw przeczytaj regulamin a później pisz posty bo za używanie przekleństw jest WARN!

I.L.O. 

Wysłany: 2008-03-25, 15:14   

najprostrzy, najłatwiejszy linux to mint, jest to zmodyfikowany ubuntu, twórcy minta nie trzymaja sie tylko wolnego oprogramowania, wyposazyli go we wszystko co brakuje ubuntu, jesli chcecie linuxa a nic o nim nie wiecie to polecam minta, jesli mieliscie ubuntu to rowniez polecam, zobaczycie ze wszysko to co denerwuje w ubuntu w mincie nie wystepuje
sa odmiany z kde, gnome, xfce,a nawet z fluxboxem
strona domowa
Kod:
http://linuxmint.com/

Odpowiedz do tematu