FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy będąc kompletnym laikiem moge mieć Linuxa?
Autor Wiadomość
mateo1992 
Witam wszystkich:-=

Wysłany: 2008-05-17, 18:10   

Ja niestety nie potrafię może dla tego że za mało czytam nie wiem...
/BQ/OK, wszystko, już jasne, proszę już bez Off Topa.

siara2134 
Programista Python

Wysłany: 2008-05-20, 15:33   

Korzystanie z linuxa to tylko kwestia przyzwyczajenia... Na viste wracam tylko po to by czasami pograć .. a tak to tylko nowe ubuntu.. Dlaczego ? Jak mam czekać z pol minuty pod winda na wczytanie openOffica, albo przeglądać pdf'a z prędkością żółwia... to ja Windowsowi podziękuje ;)

mateo1992 
Witam wszystkich:-=

Wysłany: 2008-05-22, 17:16   

Może faktycznie warto jest poczytać troche fora rózne o linuksach i moze wtedy nie bede mówił że linux jest trudny w obsłudze itp...więc wróce ti i się ponownie wypowiem po długim czytaniu:-)

bl0x41ck 
..h4

Wysłany: 2008-05-23, 10:45   

Ktoś, kto pisze, że Linux nie sięga do pięt Windowsowi jest bez kompletnej wiedzy, która pewnie ogranicza się do rozwiązywania problemów z pomocą resetownia komputera.

Windows jest stworzony na potrzeby najzwyklejszych urzytkowników komputera, którym prócz samego systemu wciska się Offica za spore pieniądze czy programy, które działają 30 dni a potem trzeba kupić licencje,

Dlaczego ludzie wolą windowsa? Bo ogromna większość tych ludzi po prostu gra na komputerze - do tego im on służy. Więc wybierają windowsa, ponieważ ? Ano. Problemem społeczności nie jest to, że linux jest gorszym systemem. Problemem jest to, że producenci gier tworzą swoje produkty po windowsa. Dlaczego tworzą pod windowsa? Bo program się sprzeda. A dlaczego nie pod linuxa? Bo gra się nie sprzeda! Dlaczego się nie sprzeda? Bo społeczność Open Source wyprasza sobie wydawania komercyjnych softów za które trzeba płacić, żeby zyskać możliwość używania, bo ludzie tworzący Open Source chcą aby korzystanie z komputera nie wiązało się z wydawaniem pieniedzy. O tym mozna pisać i pisać.

Co do samego systemu nie jest źle. Można obejść się i bez konsoli w linuxie, ale czemu tego unikać? komendy są tak proste, że poradzi sobie największy laik, wystarczy, że choćby wydrukuje te kilka najważniejszych i powiesi przed kompem, i zaraz umie. Konsola pomaga użytkownikowi, nie odstrasza ... ;) Są dystrybucje wyglądające jak Windows to tak btw..

Ja zaczynałem od Debiana ;] Instalując Linuxa walnąlem go na feriach na całym dyku i powiem, że instalacja nie rózni się niczym więcej od instalki windowsa, jest nawet przyjemniejsza, z możliwością wyboru, z dodatkowymi opcjami, a po nad to wiele dystrybucji mozna sprawdzić bez instalacji, z Live CD.

Z czasem po instalacji zacząłem przeglądać możliwości stystemu, co się robi tu, co tam. Czytałem wiele w internecie, bo system wydał się ciekawy, wiele możliwoci i konfiguracji przygotował mi do dyspozycji a jak pojawił się jakiś błąd to FF -> google.pl i jazda. Sam starałem rozwiązywć się problemy, które wydawały się dla mnie tak jak dla innego usera windowsa, jakimiś głupimi i nie do rozwiąznia, po czym gdy nad problemem posiedziałem i rozwizalem go, wydał się banalny :shock:

Otarłem się o wiele probemów wynikłych z mojej głupoty użytkowania ( debiana preinstalowałem z 7 razy ) i wiele musiałem formatować i instalować na nowo(wynik moich przyzwyczajeń z Windy, więc nie odstraszam tutaj). Zyskałem wprawę i dążyłem do uzyskania perfekcyjnego systemu, wzbogacając go później z czasem o wygląd zewnętrzny, interfejs, kompozycje, własne konfiguracje.
W mojej przygodzie uzywałem wiele dystrybucji. Kochałem psuć i naprawiać. Miałem okres, że posiadałem na swoim dysku Debian, Gentoo, Windows, FreeBSD i HP + Na drugim Leoparda, NetBSD i Windows Vista(pod testy).

To tak krótko ;) .

Podsumowując, DO MŁODYCH CHCĄCYCH SPRÓBOWAĆ LINUXA!!

Na dzień dzisiejszy można zainstalować linuxa pod windowsem, chocby na wirtualnej maszynie, czy sam proces instalacji na innej partycji przeprowadzając poprzez Windows,
Wybór dystrybucji to jest czysta przyjemność, każdy znajdzie coś dla siebie! Najważniejsze to nie sugerowć się zdaniem "Linux jest trudny" czy "To system dla informatyków" . Nie, bo takie zdania kierują osoby, których dumę zraził być może problem, którego nie potrafili rozwiązać z czystego lenistwa, zaporzyczonego z użytkowania Windowsa, osoby które uważają, że w ogóle linux czarna magia bo ma konsole i trzeba pisać ( Windows nie ma? ) . takie wypowiedzi to mity, Linux nie jest straszny - uwierzcie. Jeśliby jednak ktoś śmiał stwierdzić, że pracował na linuxe, ale wydaje mu się gorszy, trudniejszy, skomplikowany, to niech zachowuje to dla siebie! Najpierw sami sprawdźcie - wtedy mówcie Wasze suwerenne opinie nie sugerując się zdaniem innych.

A tak btw to:
- Mozna mieć i Windowsa i Linuxa na jednym dysku :)
- Pod linuxem grałem w Counter Strike 1.6, Quake III, Diablo 2 i inne a teraz gram sobie w moją ulubioną Urban Terror 4.1 i wszystko śmiga idealnie ;)

Pozdrawiam!

guru 

Wysłany: 2008-05-25, 11:28   

co do tytułu tematu "Czy będąc kompletnym laikiem moge mieć Linuxa?" Ja zadam nieco inne pytanie :) "Czy będąc kompletnym laikiem moge mieć Windowsa?"
System to system, każdy też uczył się windowsa, bo nie wierze że wszyscy się już rodzą z tą zdolnością ;) więc dlaczego nie nauczyć się linuksa?

Swift 
Webmaster

Wysłany: 2008-05-25, 12:04   

guru napisał/a:
więc dlaczego nie nauczyć się linuksa?

A po co się go uczyć, jeśli Windows i tak spełnia wymagania? Każdy chwali te linuxy, że są super bo "są stabilne, a po jakiejś tam konfiguracji to już rewelacja". Może i tak, ale ludziom zależy, żeby program był wystawiony "na dłoni" i od początku skonfigurowany. Myślę, że dlatego większość ludzi zniechęcają linuksy...

PS. Instalacja też nie należy do najłatwiejszych...

guru 

Wysłany: 2008-05-25, 12:17   

Swift napisał/a:
guru napisał/a:
więc dlaczego nie nauczyć się linuksa?

A po co się go uczyć, jeśli Windows i tak spełnia wymagania?

to też zależy od tego kto ma jakie wymagania. Jak dla mnie windows nie spełnia wymagań. Co do stabilności piszesz o tym jakby to była błachostka, dla mnie i wielu ludzi jest to podstawowa sprawa przy wyborze OS'a.
Bardzo warznym aspektem jest także to iż linuks jest Darmowy. Nie każdy użytkownik komputera może sobie pozwolić na kupno oryginalnego windowsa, o pakiecie Office nie wspominając, a Vista w wersji Ultimate to dopiero kosmos, a dlaczego? przez to że ma Aero? w linuksie za darmo masz dużo lepsze efekty jak już komuś na tym zależy ;)

Na koniec chce zaznaczyć że ja nikomu nie chce nic narzucać, ja tylko zachęcam :) każdy ma prawo do tego na co ma ochote.

bl0x41ck 
..h4

Wysłany: 2008-05-26, 18:24   

Kwestia wyboru ;] Jednemu będzie pasował Windows, drugiemu jakaś dystrybucja Linuxa albo jakiś BSD, a jeszcze innemu odpowiada Mac OS X.

Każdy system ma swoje wady i zalety, i każdy z użytkowników komputera ma prawo do suwerennego zdania na temat danego systemu.

Jeśli ktoś ma większą wiedzę na temat systemu Windows, zanim się wypowie o Linuxie powinien nabyć trochę wiedzy o nim lub nawet spróbować go zanim go pochopnie oceni - i odwrotnie do systemów.

Wybór OS to zdaje się być niby prosta sprawa, wbrew pozorom jednak jak wiele można na ten temat dyskutować - Temat rzeka ;)

W odpowiedzi na pytanie tematu mogę śmiało powiedzieć:
Owszem - będąc kompletnym laikiem możesz korzystać z Linuxa.

Ksiaze 

Wysłany: 2008-05-26, 19:54   

Swift napisał/a:
Może i tak, ale ludziom zależy, żeby program był wystawiony "na dłoni" i od początku skonfigurowany. Myślę, że dlatego większość ludzi zniechęcają linuksy...

PS. Instalacja też nie należy do najłatwiejszych...

Wybacz ale nie masz zielonego pojęcia o czym napisałeś. Co znaczy wystawiony na dłoni? Programy są na dłoni za kasę, a my na Linuksie mamy wszystko za free, na dłoni. Nie szukamy cracków czy seriali. Wszystkie programy z Windowsa mają swoje odpowiedniki.
Jeśli uważasz że instalacja nie jest łatwa to już tylko świadczy o Twoim poziomie.

Kompletnych laików namawiałem do Debiana, który nie jest dystrybucją dla nowych i są bardzo zadowoleni, jeśli są chęci to nic nie stanie na drodze.

Swift 
Webmaster

Wysłany: 2008-05-26, 20:58   

Ksiaze napisał/a:
Jeśli uważasz że instalacja nie jest łatwa to już tylko świadczy o Twoim poziomie.

Coś chcesz zasugerować?

Instalowałem jakieś tam Kubuntu i mnie zamurowało. Porównaj sobie instalację XP i tegoż linuksa... Jeśli twoim zdaniem to jest na tym samym poziomie, to masz coś nie po kolei...
Ksiaze napisał/a:
Wszystkie programy z Windowsa mają swoje odpowiedniki.

A na cholerę mam szukać odpowiedników do jakiegoś tam linuksa, skoro mam wszystko w Windowsie? Wystawiony na dłoni znaczy dobry od pierwszego wejrzenia. Z linuksem tak nie jest, bo estetyka jest do bani, interfejs ogólnie mi się nie podoba. Co z tego, że mogę mieć wszystko "po odpowiedniej konfiguracji" ? Jeśli ktoś się bierze za programowanie, to niech dokończy i to.

FeroX 

Wysłany: 2008-05-26, 21:07   

Swift, instalacja linuxa jest bardzo prosta...
A co do estetyki to zależy od środowiska graficznego bo np. jedni uważają że KDE jest najładniejsze a GNOME jest brzydki (ja sądzę na odwrót).

Swift 
Webmaster

Wysłany: 2008-05-26, 21:09   

Mniejsza o to, ja i tak musiałem wywalić 300zl na XP Home, bo mi sterowniki nie szły :P

Zostaję przy XP i już nie udzielam się w tym temacie.

FeroX 

Wysłany: 2008-05-26, 21:10   

No to ja dodam jeszcze że jak ktoś korzysta z linuxa opartego na środowisku graficznym KDE może ściągnąć program który upodabnia go do Visty http://www.idg.pl/ftp/lin...te.1.0.KDE.html

Ksiaze 

Wysłany: 2008-05-26, 21:18   

Swift napisał/a:
Coś chcesz zasugerować?

Instalowałem jakieś tam Kubuntu i mnie zamurowało. Porównaj sobie instalację XP i tegoż linuksa... Jeśli twoim zdaniem to jest na tym samym poziomie, to masz coś nie po kolei...

Nie obrażaj mnie. Jeśli instalacja Kubuntu jest dla ciebie trudna to masz widocznie problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Postawiłem kolege przed tekstową instalacją Debiana i choć nigdy nie miał do czynienia z Linuksem to zainstalował bez większych problemów. Może czas zacząć się dokształcać? :-)
Swift napisał/a:
A na cholerę mam szukać odpowiedników do jakiegoś tam linuksa, skoro mam wszystko w Windowsie? Wystawiony na dłoni znaczy dobry od pierwszego wejrzenia. Z linuksem tak nie jest, bo estetyka jest do bani, interfejs ogólnie mi się nie podoba. Co z tego, że mogę mieć wszystko "po odpowiedniej konfiguracji" ? Jeśli ktoś się bierze za programowanie, to niech dokończy i to.

Bez komentarza, brak mi słów by na to odpisać. Ale powiem jedno. Uśmiałem się.

FeroX, po co upodabniać?

Swift to co teraz robisz to tak jakbym ja nagle zaczął wypowiadać się jak to jest być skoczkiem narciarskim, a tak naprawdę nawet nie umiem jeźdźić na nartach. Teraz foch i koniec tak?

guru 

Wysłany: 2008-05-28, 13:35   

Swift potestuj troche dłużej lina niż "3 dni" (3 dni na kompie ciekawe ile był używany :) ) poźniej możemy polemizować :P .
Zresztą wydaje mi sie że ten kto zakładał temat chciał opinii od ludzi którzy mają o linuksie jakieś pojęcie. Jak dla mnie bezpodstawnie zniechęcasz chłopaka* do czegoś nowego co może się mu spodobać.

Odpowiedz do tematu