FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: BQ
2008-06-25, 11:47
jakim programem zrobić liste plików w folderze ?
Autor Wiadomość
lazaaaa 
kombinator $$

Wysłany: 2008-06-25, 10:58   jakim programem zrobić liste plików w folderze ?

potrzebuje zrobić listę plików w folderze i poszukuje programu który mi ułatwi w tym prace

ty - tak do ciebie to jest, przestań używać znacznika [.you]

marczak 
Wygadana bestia

Wysłany: 2008-06-25, 11:17   

?? ? nie do konca rozumiem jaka liste? nie mozesz skorzystac z cmd i polecenia dir ?

FeroX 

Wysłany: 2008-06-25, 11:20   

Może jakiś menadżer plików np. Total Comander?

surex 
Wasz Pan i Władca :)

Wysłany: 2008-06-25, 11:27   

start->uruchom->cmd
przechodzisz do określonego folderu i wpiujesz "dir >>c:\zawartosc_folderu.txt"

lazaaaa 
kombinator $$

Wysłany: 2008-06-25, 14:42   

metodę przez cmd już znam a mi chodzi o program który zrobi listę bez pisania niczego

czyli podaje folder i klikam i już mam listę plików wiem że jest taki program bo kiedyś go miałem ale formatowałem dyski i zapomniałem nazwy programu

bl0x41ck 
..h4

Wysłany: 2008-06-25, 21:56   

chodzi Ci np.: o Total Commander?

lazaaaa 
kombinator $$

Wysłany: 2008-06-26, 10:38   

nie. bo to był osobny program

Assassin 
HardWare Master

Wysłany: 2008-06-26, 12:51   

acznijmy od czegoś łatwego: skryptu, który po prostu podaje listę wszystkich plików w folderze. Skrypt ten podaje nazwy wszystkich plików znalezionych w folderze C:\Scripts:

Set objFSO = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
objStartFolder = "C:\Scripts"

Set objFolder = objFSO.GetFolder(objStartFolder)

Set colFiles = objFolder.Files
For Each objFile in colFiles
Wscript.Echo objFile.Name
Next

Jak widzisz, to naprawdę nic wielkiego. Tworzymy wystąpienie FileSystemObject, a następnie używamy metody GetFolder, by połączyć się z folderem C:\Scripts. Proste. Gdybyśmy chcieli połączyć się z, dajmy na to, folderem Windows, musielibyśmy jedynie odpowiednio zmienić ścieżkę. Robimy to poprzez przypisanie objStartFolder innej wartości:

objStartFolder = "C:\Windows"

Kiedy już połączymy się z folderem, tworzymy odsyłacz do właściwości Pliki (Files), używając tej komendy:

W odpowiedzi otrzymujemy kolekcję, zawierającą wszystkie pliki znalezione w folderze. (Jednakże – i ma to duże znaczenie dla Twojego drugiego pytania – kolekcja ta nie zawiera plików znalezionych w ewentualnych podfolderach C:\Scripts). W tym momencie cała reszta jest dziecinnie prosta: możemy teraz użyć pętli For Each (dla każdego), dzięki której – jeśli zechcemy – będziemy mogli wykonać jakąś operację na każdym z plików kolekcji. Pytałeś, jak uzyskać listę plików w folderze – tworzymy po prostu echo nazwy pliku. Możemy jednak zrobić o wiele więcej, na przykład, możemy uzyskać właściwość DateCreated (data utworzenia) lub właściwość Size (rozmiar). Dokładniejszy opis obiektu FileSystemObject oraz porady dotyczące użytkowania znajdziesz na stronie Script Runtime Primer (j.ang.) w Przewodniku po Skryptach Microsoft Windows 2000 (Microsoft Windows 2000 Scripting Guide). Innymi słowy, uzyskanie listy wszystkich plików w folderze jest trywialnie proste. Uzyskanie listy plików w folderze oraz wszystkich plików w podfolderach może już być trudniejsze. Potrzebujesz do tego skryptu cyklicznego.

Nie będziemy tu wyjaśniać zagadnienia cykliczności; po szczegóły odsyłamy do stosownego rozdziału w Microsoft Windows 2000 Scripting Guide (j.ang.) (fakt, robimy dziś tej książce niezłą reklamę). Ogólnie rzecz biorąc, funkcja cykliczna to funkcja, która potrafi automatycznie wywołać się dowolną ilość razy. Może nie brzmi to z początku sensownie, ale spójrzmy na to z tej strony: Skrypt, który pokazaliśmy powyżej, tworzy listę wszystkich plików w folderze, a następnie kończy działanie. Nieistotne, czy w folderze są jakieś podfoldery; skrypt nie zwraca na to uwagi.

Dla funkcji cyklicznej z kolei ma to znaczenie jak najbardziej: będzie ona działać tak długo, aż wykona wszystko, czego sobie od niej życzysz. Funkcja cykliczna utworzy listę wszystkich plików w folderze, a następnie sprawdzi, czy folder zawiera jakieś podfoldery. Załóżmy, że funkcja znajdzie podfoldery A i B. W takim wypadku funkcja wywoła się automatycznie i utworzy listę wszystkich plików w podfolderze A. Co jeśli w podfolderze A znajduje się pod-podfolder C? Żaden problem: funkcja wywoła się ponownie i wyświetli listę wszystkich plików w pod-podfolderze C. Proces ten będzie się powtarzać do momentu, gdy nie będzie już więcej podfolderów. W tym momencie funkcja cofa się i zaczyna działanie na podfolderze B. Co więcej, funkcja będzie posłusznie działać, dopóki nie sprawdzone zostaną wszystkie podfoldery, pod-podfoldery, pod-pod-podfoldery – cóż, dopóki wszystkie pliki co do jednego nie zostaną umieszczone na liście.

To wszystko wygląda na okropnie skomplikowane. I takie właśnie jest. Na szczęście jednak VBScript nie pokazuje Ci wszystkiego. Hej, czy moglibyśmy Cię co do tego oszukać? Spójrz, oto skrypt używający funkcji cyklicznej – ShowSubFolders – do tworzenia listy wszystkich plików w folderze C:\Scripts oraz wszystkich plików w ewentualnych podfolderach C:\Scripts:

Set objFSO = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
objStartFolder = "C:\Scripts"

Set objFolder = objFSO.GetFolder(objStartFolder)
Wscript.Echo objFolder.Path
Next
Wscript.Echo

ShowSubfolders objFSO.GetFolder(objStartFolder)

Sub ShowSubFolders(Folder)
For Each Subfolder in Folder.SubFolders
Wscript.Echo Subfolder.Path
Set objFolder = objFSO.GetFolder(Subfolder.Path)
Next
Wscript.Echo
ShowSubFolders Subfolder
Next
End Sub

Takie coś znalazłem , ale to raczej nie to :/ Chociaż nie wiem ;(

/BQ/Kopiuj wklej. Każdy głupi tak potrafi. Jak nie masz pojęcia nie odzywaj się wcale. Do tego bez źródła. Jeszcze raz i warn.

lazaaaa 
kombinator $$

Wysłany: 2008-06-26, 18:46   

Assassin - to powiedz mi czym ja taką aplikacje mam napisać :) i napisz kod tak abym zrobił dokładnie tak jak ty (CTRL+C i CTRL+V) i żeby mi działało

Odpowiedz do tematu