witam,
co tu dużo mówić, szukam lekkiego serwera ftp. jestem dość słabo zapoznany w temacie, więc chce zasięgnąć opinii. zastanawiam się nad vsftpd, ale ciekawym czy istnieje jakaś sensowniejsza alternatywa. najbardziej zależy mi na opiniach ludzi posiadających własnego ftpa.
serwer na linuksie, ramu mam 128 (w niedalekiej przyszłości rozszerze do 384), system + podstawowe usługi (ssh, syslog-ng, cron, lighty + php, mysql) - bufory systemowe wchłania ~50 mb (najwięcej mysql) w spoczynku ^^. o stresie wole nie myśleć . chce do tego dołożyć ftpa i (co z resztą widać) zależy mi na lekkości owego
Wysłany: 2008-08-22, 19:26
Hmm... Ciężko będzie. W pracy mam obszerną instrukcję instalacji vsftpd. W poniedziałek jak jeszcze ją znajdę to podam ci adres strony z kąd ją ściągnąć. Jeśli chodzi o gentoo to mało jest for z obsługa techniczną po polsku. Może przerzuć się na coś popularniejszego np.: Fedore. Idealnie nadaje się pod serwer ( nie licząc red hat-a ). Wiem bo w pracy mamy serwer na ferdorze i śmiga aż miło ( tylko trochę wyje bestia no ale szczegół ). Jeśli nie fedora to ubuntu albo mdv No a jeśli dalej bedziesz chciał pozostać przy gentoo to coś może poradzimy
_________________ Wiara potrafi czynić cuda. Trzeba tylko mocno wierzyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum