Wysłany: 2008-08-19, 13:51 Nie moge polączyc sie z internetem
Mam w domu siec ,ktora dziala na ruterze linksysa i chodzi o to ze do laptopa normalnie dochodzi bezprzewodowo net a do stacjonarnegogo w ktorym jest tez karta sieciowa bezprzewodowa net dochodzi ale jaby cos go blokuje bo gdy patrze na stan sieci bezprzewodowej pokazuje w aktywnym polaczeniu wysylane pakiety 64 a odbierane 0 i wlasnie z tym zerem jest problem. Gdy naciskam zeby windows naprawil polaczenie pokazuje sie komunikat ,ze wystapil bląd przy odnawianiu adresu ip. W stanie pisze takze ze ograniczony lub brak lacznosci z internetem. Siła sygnalu jest znakomita. Czytalem gdzies ze karta sieciowa moze miec inne adresy ip i nie wykrywac mojej sieci ale nie wiem jak to ustwaic. Prosze o pomoc
Mysle ze problem moze byc w innych adresach maski na komputerze do ktorego jest podlaczony router i na laptopie jest maska 255.255.255.0 a na tym komputerze gdzie nie dzialaa internet jest maska 255.255.0.0. Jak moge zmienic adres maski na tym kompuerze na ktorym nie dziala internet na 255.255.255.0?
Wysłany: 2008-08-19, 15:36
Po zmienia adresu mac ip i bramy oraz wpisaniu dns stan pokazywany to : polączony ale przy pakietach wysylane wzrosly do 130 a odbierane nadal 0. Ma ktos pomysl co zrobic zeby pojawily sie pakiety odbierane? ale niestety po restarcie kompa zmienione ip, maci brama powraca do stanu przez zmiana... jak zmienic to na stale?
zmiana adresu nic ci raczej nie da bo te nadres będzie ci sie zmnienia łciagle za karzdym razem jak wyłaczysz i włączysz komputer moim zdaniem jest coś nie tak w przesyle danych jak miałem neta radiowego to miałęm kabel od anteny do PC i też tak sie działo jak słąba pogoda byłą albo wiatr sprawdż czy ten router masz dobrze poustawiany albo czy nie jest za długi przewud :\
convers, router jest bezprzewodowy, stacjonarka i lapek leci po wifi
Cytat:
zmiana adresu nic ci raczej nie da bo te nadres będzie ci sie zmnienia łciagle za karzdym razem jak wyłaczysz i włączysz kompute
mylisz sie, zmieniony adres mac pozostaje taki jaki ustawiłęś do czasu reinstalacji systemu/sterowników
wyłączenie karty w lapku pozwoli stwierdzić czy w routerze jest włączony routing ip jezeli po wyłączeniu seciówki w lapku pujdzie net na stacjonarce to znaczy ze nie jest.
norbi123, programista z ciebie jakich mało, na 100% w stacjonarce masz zintegrowaną zwykłą (przewodową,ethernet) karte sieciową wyłącz ją ( ppm na "mój komputer" > właściwości > zakładka "Sperzęt" > menadżer urządzeń > karty sieciowe i wyłącze tą zwykłą)
powinno pomoc
jezeli nie pomoze to musisz skonfigurowac router a konkretnie dodać w nim do filtra adresów mac adres karty sieciowej ze stacjonarki, zrobisz to tylko na laptopie(bo on ma połączenie z routerem) albo przez przycisk na routerze
NAPISZ JAKI TO ROUTER to moze bede wiedział więcej
_________________ jak bzdury piszę to proszę o info na PW lub publiczny lincz
Wysłany: 2008-08-22, 00:04
1. "norbi123, programista z ciebie jakich mało" - co ma programowanie do problemów związanych z siecia? jak spojrzysz na kierunki studiów to zobaczysz programista a obok bedzie zarzadzanie siecia itp...
2. "na 100% w stacjonarce masz zintegrowaną zwykłą (przewodową,ethernet) " - i tu sie myslisz o cale 100%:)
3."musisz skonfigurowac router a konkretnie dodać w nim do filtra adresów mac adres karty sieciowej ze stacjonarki" - z tym mysle ze trafiles jak bede mial chwile to sprawdze to
convers, router jest bezprzewodowy, stacjonarka i lapek leci po wifi
Cytat:
zmiana adresu nic ci raczej nie da bo te nadres będzie ci sie zmnienia łciagle za karzdym razem jak wyłaczysz i włączysz kompute
mylisz sie, zmieniony adres mac pozostaje taki jaki ustawiłęś do czasu reinstalacji systemu/sterowników
.
nie doczytałęm widać dokładnie że PC też ma bezprzewodową karte...
dalej to sie z tobą nie zgodze do końca ale niech Ci będzie nie mam aż takiej wiedy żeby sie kłucić
Cytat:
wyłączenie karty w lapku pozwoli stwierdzić czy w routerze jest włączony routing ip jezeli po wyłączeniu seciówki w lapku pujdzie net na stacjonarce to znaczy ze nie jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum