Wysłany: 2008-08-18, 19:40 dodawanie
Ostatnio probuje sobie robic zadanka w c++ i przy jednym z latwiejszych mam problem a mianowicie mam dodac liczby podane na wejsciu i nie wiem za bardzo jak to zrobic. Nie chce rozwiazania zadania tylko podpowiedz jak zrobic zeby jak podam 3 liczby to zeby 3 sie dodaly a jak 2132 to zeby tez 2132 liczby sie dodaly?
Wiek: 21 Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 50 Skąd: /usr/bin/swiftfox
Wysłany: 2008-08-19, 16:38
Podobnie to robisz, deklarujesz sobie dwie zmienne integer, robisz sobie petelke np while, do tego stawiasz warunek jesli np nacisniesz 0, wtedy liczby sie wszystkie z sumują.(Przeciez nie chcesz gotowego rozwiazania)
Wysłany: 2008-08-19, 19:43
Ale wlasnie nie rozumiem tego jak zrobic zeby komputer dodal wszystkie podane mu liczby. bo np jak podaje mu 5 i dam cin >> a to mi to zapisze do a jak napisac zeby sprawdzil ile jest liczb i je dodal?
Wiek: 19 Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 354 Skąd: z nienacka
Wysłany: 2008-08-20, 07:48
zrob tak jak Ci napisal Paaavlo. Podaj Ci gotowe rozwiazanie.
[ Dodano: 2008-08-20, 08:51 ]
ewentualnie zebys bardziej zrozumial to tak bardziej przejrzyscie:
Kod:
#include <stdio.h>
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int suma=0, czynnik=0;
do
{
cin>>czynnik;
suma+=czynnik;
cout<<"Suma:" <<suma<<"\n";
}while(1);
return 0;
}
_________________ Gość Przeczytaj regulamin zanim zaczniesz przygode z forum.
Przed napisaniem nowego tematu uzyj opcji szukaj
kolega nie ch najpierw poczyta o programowaniu jakieś kursy a potem niech sie bierze za jakieś proste programy bo w tej kolejności nie zabardzo to jakoś pójdzie i będziesz miał ciągle takie problemy
Wysłany: 2008-08-20, 19:38
convers napisał/a:
kolega nie ch najpierw poczyta o programowaniu jakieś kursy a potem niech sie bierze za jakieś proste programy bo w tej kolejności nie zabardzo to jakoś pójdzie i będziesz miał ciągle takie problemy
hehe widze kolega jest jakis pro. Wszedzie pisze tylko nikomu nigdzie nie pomaga<hahaha> Teksty typu poczytaj kursy zostaw dla siebie
proszę o spokój, nie przekomarzać mi się tu bo polecą bonusy
ostatnie upomnienie// zeniTh
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum